22 Μαΐου 2024

    Η αυξανόμενη πρόκληση των ηλεκτρονικών αποβλήτων: Μια μάχη με τον κίνδυνο και την αειφορία

    Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως, καθώς ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 82% σε μόλις 12 χρόνια. Με τα 62 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράχθηκαν το 2022, η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται, με αναμενόμενη αύξηση κατά 32% έως το 2030.

    Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς η παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνεται ανά 2,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Αυτή η αύξηση είναι πέντε φορές ταχύτερη από το ρυθμό ανακύκλωσης τους και έχει ως αποτέλεσμα τη μη αξιοποίηση φυσικών πόρων αξίας 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, καθώς και την αύξηση του κινδύνου ρύπανσης που επηρεάζει κοινότητες παγκοσμίως.

    Οι μικρές συσκευές αποτελούν το 33% των ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράχθηκαν το 2022, αλλά μόλις το 12% ανακυκλώθηκε με σωστό τρόπο. Επίσης, τα 4,6 εκατομμύρια τόνοι προήλθαν από μικρό εξοπλισμό πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, από τα οποία μόλις το 22% συλλέχθηκε και ανακυκλώθηκε. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα περιέχουν τοξικές ουσίες, όπως ο υδράργυρος, που απειλούν την υγεία και το περιβάλλον. Συνεπώς, η αποτελεσματική συγκέντρωση και ανακύκλωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων είναι ζωτικής σημασίας.

    Η Ευρώπη καταφέρνει να ανακυκλώσει περίπου το 42,8% των ηλεκτρονικών αποβλήτων που παραχθούν, ενώ οι χώρες της Αφρικής αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις στη συγκέντρωση και ανακύκλωσή τους, με ποσοστό ανακύκλωσης κάτω από 1%. Είναι αναγκαίες οι ενισχυμένες προσπάθειες όλων των χωρών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ηλεκτρονικών αποβλήτων και να επιτύχουν την αειφορία.

    Η έκθεση προβλέπει ότι το ποσοστό της σωστής συλλογής και ανακύκλωσης των ηλεκτρονικών αποβλήτων θα μειωθεί από 22,3% το 2022 σε μόλις 20% έως το 2030. Η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρονικών αποβλήτων επιβραδύνει σημαντικά την ανακύκλωσή τους, δημιουργώντας μια πρόκληση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

    Ενόψει των πληθυσμιακών τάσεων και των τεχνολογικών εξελίξεων που αναμένονται, η διαχείριση και ανακύκλωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο περιορισμός της παραγωγής ηλεκτρονικών αποβλήτων και η ανακύκλωσή τους με βιώσιμο τρόπο είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της αειφορίας και την προστασία της υγείας μας και του περιβάλλοντος μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα