4 Ιουλίου 2024

    Η διατροφή προσφέρει βοήθεια για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής

    Μια νέα προσέγγιση στη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής μέσω της διατροφής

    Για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή, η συνήθης θεραπεία με αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να είναι δύσκολη προσπάθεια. Παρόλο που αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην ρύθμιση της χημείας του εγκεφάλου και βελτιώνουν την καθημερινότητα των ασθενών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν μεταβολικές παρενέργειες όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η παχυσαρκία. Αυτές οι παρενέργειες όχι μόνο απειλούν την υγεία, αλλά επίσης μπορούν να οδηγήσουν στη διακοπή της θεραπείας και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

    Ως λύση για την αντιμετώπιση αυτών των αρνητικών παρενεργειών, μια πρόσφατη πιλοτική μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford ανακάλυψε ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να αποκαταστήσει τη μεταβολική υγεία των ασθενών αυτών ενώ συνεχίζουν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους και να βελτιώσει περαιτέρω την ψυχική τους κατάσταση. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο Psychiatry Research, υποδηλώνουν ότι η διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στη θεραπεία των ψυχικών ασθενειών.

    Η επικεφαλής συγγραφέως της μελέτης, Δρ Laura Saslow, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια συμπεριφοράς υγείας και βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Michigan, ξεκίνησε να ασχολείται με την κετογονική δίαιτα καθώς εργαζόταν σε κλινική για παχυσαρκία. Εντόπισε την περίπτωση ενός ασθενούς με ανθεκτική σχιζοφρένεια, ο οποίος είχε βελτίωση των ακουστικών ψευδαισθήσεων με την κετογονική δίαιτα. Αυτός ο εντυπωσιακός σύνδεσμος έκανε την επιστήμονα να εξετάσει περαιτέρω την ιατρική βιβλιογραφία και να ανακαλύψει ότι η κετογονική δίαιτα είχε χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων, αλλά υπήρχαν λίγες αναφορές για τη χρήση της στη θεραπεία της σχιζοφρένειας.

    Σε μια τετράμηνη πιλοτική δοκιμή, η ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford παρακολούθησε 21 ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή και επίσης είχαν μεταβολικές διαταραχές. Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν μια κετογονική δίαιτα. Στο τέλος της δοκιμής, οι συμμετέχοντες είχαν χάσει 10% του σωματικού τους βάρους, μειώσει την περίμετρο της μέσης κατά 11% και είχαν βελτιώσει την υγεία τους με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, δείκτη μάζας σώματος και τριγλυκερίδια. Παράλληλα, οι ψυχιατρικές αξιολογήσεις έδειξαν μια σημαντική βελτίωση στην ψυχική υγεία των συμμετεχόντων.

    Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό του εγκεφάλου, καθώς υποθέτουν ότι οι ψυχιατρικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, σχετίζονται με μεταβολικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο που επηρεάζουν τη διεγερσιμότητα των νευρώνων. Επομένως, η εισαγωγή της κετογονικής δίαιτας μπορεί να βελτιώσει αυτήν τη μεταβολική ανισορροπία και να έχει θετικές επιπτώσεις στους ασθενείς.

    Οι ευρήματα αυτής της μελέτης ανοίγουν ένα νέο παράθυρο για τη θεραπεία των ψυχικών ασθενειών μέσω της διατροφής. Η κετογονική δίαιτα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τους ασθενείς που επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν τις παρενέργειες από τα φάρμακα και να βελτιώσουν την ψυχική τους κατάσταση. Παράλληλα, περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να διερευνηθεί η ακριβής μηχανισμός πίσω από τη συσχέτιση της διατροφής με την ψυχική υγεία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα