2 Ιουλίου 2024

    Η ΕΕ δημιουργεί chatbot για τη διάσωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των γλωσσών της”

    Στη διεθνή ανταγωνιστική κούρσα για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία με στόχο την προστασία της οικονομίας, του πολιτισμού και των γλωσσών της. Από τη Μαδρίτη μέχρι τη Σόφια, χώρες της ΕΕ δίνουν έμφαση στη δημιουργία chatbot τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούν να επικοινωνούν άπταιστα στις τοπικές γλώσσες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

    Η χρήση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) έχει αποτελέσει κεντρικό στοιχείο στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών, όπως το δημοφιλές ChatGPT. Η ΕΕ, η οποία διαθέτει 24 επίσημες γλώσσες, από τα λιθουανικά έως τα μαλτέζικα, επιδιώκει την ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας στον δικό της πολιτισμό και περιεχόμενο. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακοινώσει ή έχουν λάβει μέτρα για την ανάπτυξη τοπικών μοντέλων LLM, είτε μέσω ακαδημαϊκών εγχειρημάτων είτε μέσω χρηματοδότησης της κυβέρνησης.

    Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των δεδομένων. Η αγγλική γλώσσα παραμένει η διαδεδομένη γλώσσα στην επιστημονική έρευνα και στον παγκόσμιο ιστό. Ορισμένα από τα LLM δεν μεταφράζονται με απόλυτη ακρίβεια σε άλλες γλώσσες εκτός των αγγλικών, καθιστώντας την πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες περιορισμένη για τους χρήστες.

    Για αυτό τον λόγο, οι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη πρέπει να εκπαιδεύουν τα chatbot τους στη μητρική γλώσσα, αλλά και στην αγγλική, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που καλύπτονται στα αγγλικά. Έτσι, η ΕΕ θα μπορέσει να διατηρήσει την πολιτιστική της ταυτότητα και να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές εταιρείες που κυριαρχούν στον τομέα αυτό.

    Παράλληλα, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα πολιτιστικά διαφορετικά πρότυπα και να δοθεί έμφαση στον αμοιβαίο πολιτισμικό ευθυγράμμισμο. Έρευνα αυτού του είδους έχει διαπιστώσει ότι τα LLM από αμερικανικές εταιρείες δεν είναι συμβατά με τις πολιτιστικές προκλήσεις άλλων χωρών, δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλούς κοινωνικούς τομείς.

    Για να προωθηθεί η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει τη στενότερη συνεργασία με τις ιβηροαμερικανικές χώρες, ενώ χώρες όπως η Γαλλία έχουν αναλάβει διασυνοριακές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των τεχνολογιών αυτών. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ενισχύσουν την παρουσία και επιρροή τους σε πολιτισμικά και ιστορικά συνδεδεμένα μέρη, χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνολογίες.

    Συνολικά, η ΕΕ αναγνωρίζει τη σημασία της προστασίας του πολιτισμού της και της πολυμορφίας των γλωσσών της στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Με τη συνεχή ανάπτυξη των chatbot, η ΕΕ επιδιώκει να διατηρήσει την πολιτιστική της κληρονομιά και να διευρύνει τον ρόλο της στην παγκόσμια τεχνολογική ανάπτυξη.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα