29 Ιουνίου 2024

    Η επίδραση της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού στη μνήμη των εφήβων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

    Καταναλώνετε συχνά πρόχειρο φαγητό; Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας αναφέρει ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη μνήμη των εφήβων. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κακής διατροφής και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μπορεί να διαταράξει την ικανότητα μνήμης ενός εφήβου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακριβώς όπως συνέβη με τα τρωκτικά στη μελέτη.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή βιολογικών επιστημών Σκοτ Κανόσκι και τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Άννα Χέις, η έρευνά τους έλαβε υπόψη προηγούμενες έρευνες που δείχνουν μια σχέση μεταξύ κακής διατροφής και Αλτσχάιμερ. Ένας νευροδιαβιβαστής που ονομάζεται ακετυλοχολίνη είναι σημαντικός για τη μνήμη και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου. Τα άτομα με Αλτσχάιμερ συνήθως έχουν χαμηλά επίπεδα αυτού του νευροδιαβιβαστή. Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα ακετυλοχολίνης σε δύο ομάδες τρωκτικών, μια που τρέφονταν με λιπαρά και γεμάτα ζάχαρη τρόφιμα και μια άλλη που λειτουργούσε ως ομάδα ελέγχου. Οι τρωκτικοί στην ομάδα που τρέφονταν με πρόχειρο φαγητό είχαν προβλήματα μνήμης στα τεστ που χρησιμοποιήθηκαν για να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους.

    Σύμφωνα με την Χέις, η ακετυλοχολίνη είναι σημαντική για τη διάδοση και την αποθήκευση πληροφοριών, όπως και για την επεισόδια μνήμη που μας επιτρέπει να θυμόμαστε γεγονότα από το παρελθόν μας. Όμως, φαίνεται ότι αυτό το σήμα δε λειτουργεί στα ζώα που τρέφονται με πρόχειρο φαγητό. Ο Κανόσκι επίσης επισήμανε ότι η εφηβεία είναι μια ευαίσθητη περίοδος για τον εγκέφαλο και οι αλλαγές που συμβαίνουν τότε είναι σημαντικές. Έτσι, η επίδραση της κακής διατροφής κατά την εφηβεία μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για τη μνήμη.

    Στη μελέτη, οι ερευνητές χορήγησαν στα τρωκτικά δύο φάρμακα που συνδέονται με την ακετυλοχολίνη και διαπίστωσαν ότι οι επιδόσεις της μνήμης τους βελτιώθηκαν. Τα φάρμακα αυτά αυξάνουν την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης, και όταν χορηγήθηκαν απευθείας στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, βελτίωσαν τη μνήμη των τρωκτικών. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “Brain Behavior and Immunity”.

    Έτσι, η μελέτη αυτή αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της σύνδεσης μεταξύ της διατροφής και της μνήμης. Είναι σημαντικό να έχουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ιδίως κατά την εφηβεία, όπου ο εγκέφαλος εξελίσσεται και αλλάζει σημαντικά. Ίσως αυτή η μελέτη να μας παρακινήσει να επανεξετάσουμε τις διατροφικές μας επιλογές και να επιδιώξουμε μια υγιεινή διατροφή που θα στηρίξει την υγεία του εγκεφάλου και τη μνήμη μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα