22 Ιουνίου 2024

    Η κλιματική αλλαγή ανακατεύει την περιστροφή της Γης – Το ρολόι σταθερά αλλάζει

    Ο ρυθμός περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της επηρεάζεται από τις αλλαγές στο κλίμα, και οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις αυτών των αλλαγών στον πλανήτη. Στις “κανονικές” συνθήκες, η Γη περιστρέφεται κατά 360 μοίρες γύρω από τον άξονά της κάθε 24 ώρες. Αυτό αντιστοιχεί σε 86.400 δευτερόλεπτα, με κάθε ωραίο ώρας να αποτελείται από 60 λεπτά και κάθε λεπτό από 60 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, οι δυνάμεις της παλίρροιας, τα ρεύματα στον πυρήνα της Γης και η αλλαγή των παγοκρηπίδων επηρεάζουν την ακρίβεια αυτής της περιστροφής.

    Για να διορθωθεί αυτή η μικρή αναντιστοιχία ανάμεσα στις ακριβείς ατομικές ρολογιές και την ελαφρά ακανόνιστη περιστροφή της Γης, δημιουργήθηκαν τα δίσεκτα δευτερόλεπτα το 1972. Κάθε δίσεκτο έτος περιέχει 31.622.401,14 δευτερόλεπτα, ένα παραπάνω από το χρονικό διάστημα που απαιτείται για μια πλήρη περιστροφή της Γης γύρω από τον ήλιο. Έτσι, προστίθενται δύο επιπλέον δευτερόλεπτα, ή τα “δίσεκτα δευτερόλεπτα”. Από το 1972 έως το 2016, προστέθηκαν 27 ακόμα δευτερόλεπτα. Ωστόσο, λόγω της επιτάχυνσης της περιστροφής της Γης, δεν υπήρξε ανάγκη για περισσότερα δίσεκτα δευτερόλεπτα μετά το 2016.

    Παρόλα αυτά, η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης (IERS) πιθανότατα θα πρέπει να επιβάλει ένα “αρνητικό δίσεκτο δευτερόλεπτο” στις 31 Δεκεμβρίου, παραλείποντας ουσιαστικά ένα πλήρες δευτερόλεπτο. Αυτό ανησυχεί οργανισμούς που βασίζονται στην ακριβή χρονομέτρηση, όπως τα χρηματιστήρια και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Ο γεωφυσικός Duncan Agnew αναλύει τις αλλαγές στον ρυθμό περιστροφής της Γης και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τη μάζα του νερού στους πόλους, προκαλώντας επιτάχυνση και πέδηση στην περιστροφή της Γης.

    Οι αλλαγές στο κλίμα έχουν μειώσει τη μάζα των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, αλλάζοντας την κατανομή του νερού στον πλανήτη. Η μείωση της μάζας των πάγων μειώνει τη βαρυτική έλξη των πόλων και επηρεάζει την περιφέρεια της Γης. Αυτή η μετατόπιση του νερού έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της περιστροφής της Γης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δεν θα υπάρξει ανάγκη για περισσότερα δίσεκτα δευτερόλεπτα μέχρι το 2029.

    Αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τα συστήματα χρονομέτρησης που βασίζονται στην ακρίβεια των ατομικών ρολογιών. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να προσαρμόσουν τα προγράμματα και τις μεθόδους τους για να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές στο ρολόι της Γης. Μπορεί να είναι απαραίτητη η ανάπτυξη νέων προγραμμάτων που θα είναι ικανά να χειριστούν την προσθήκη του “αρνητικού δίσεκτου δευτερολέπτου” ή να εξετάσουμε την πιθανότητα εγκατάλειψης των δίσεκτων δευτερολέπτων εντελώς.

    Αυτές οι αλλαγές σηματοδοτούν την αναγνώριση της φύσης της Γης ως ενός φαινομενικά σταθερού πλανήτη, ανεξαρτήτως του πώς επηρεάζεται από τις διάφορες δυνάμεις και τις αλλαγές στο κλίμα. Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να μελετούν αυτές τις αλλαγές και να επεξεργάζονται τις μεθόδους χρονομέτρησης για να εξασφαλίσουν ότι οι χρονομέτρες σε όλο τον κόσμο μπορούν να εξακολουθούν να βασίζονται στην ακρίβεια και την αξιοπιστία των ατομικών ρολογιών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα