4 Ιουλίου 2024

    Η πρόκληση της Apple και η απρόσμενη αντίδραση – Όταν η δημιουργία γίνεται καταστροφή”

    Το πρόσφατο διαφημιστικό σποτ της Apple για την προώθηση του νέου iPad προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, οδηγώντας την εταιρεία να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Αν και είχε στόχο να αναδείξει τις καινοτόμες δυνατότητες του προϊόντος, η διαφήμιση κατέληξε να παρουσιάζει μια δημιουργική καταστροφή, κάνοντας πολλούς να αμφισβητήσουν τον ρόλο της εταιρείας στην προώθηση της δημιουργικότητας. Η διαφήμιση παρουσίαζε μια υδραυλική πρέσα να συνθλίβει πληθώρα εργαλείων από τον χώρο της μουσικής, ζωγραφικής, γλυπτικής και συγγραφής, με αποτέλεσμα να γεννηθεί το νέο iPad Pro.

    Όμως, αυτό το μήνυμα προξένησε αντιδράσεις, καθώς πολλοί κατήγγειλαν ότι αντικατοπτρίζει τη σύνθλιψη και όχι την ενσωμάτωση της δημιουργικότητας. Οι κριτικοί της διαφήμισης υποστήριξαν ότι αυτό το μήνυμα καταδεικνύει την εξάλειψη των παραδοσιακών μέσων έκφρασης κατά τη διάρκεια αυτοματοποιημένων εποχών, που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη και αφαιρούνται ταυτόχρονα η μουσική, η γραφή, η εικονογράφηση και άλλες μορφές τέχνης. “Η καταστροφή της ανθρώπινης εμπειρίας. Γενναιόδωρη προσφορά της Silicon Valley”, σχολίασε με ένταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο χρήστης Hugh Grant. Ακόμα ένας χρήστης έγραψε: “Η διαφήμιση επιλέγει έναν ενδιαφέροντα τρόπο για να αναπαραστήσει την ανεξέλεγκτη καταστροφή όμορφων και δημιουργικών εργαλείων”.

    Ο αντιπρόεδρος επικοινωνίας μάρκετινγκ της Apple, Tor Myhren, δήλωσε: “Η δημιουργικότητα είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA μας εδώ στην Apple και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας να σχεδιάζουμε προϊόντα που ενθαρρύνουν τους δημιουργούς σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, δεν επιτύχαμε να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα με το βίντεο και λυπούμαστε γι’ αυτό”.

    Η αντίδραση γύρω από αυτήν τη διαφήμιση αποκάλυψε τον πόλεμο των απόψεων μεταξύ αυτόματης τεχνολογίας και ανθρώπινης δημιουργίας. Είναι σημαντικό να βρεθεί ένας τρόπος να συμβιβάζονται οι δύο πλευρές, έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η δημιουργία χωρίς να αγνοούνται οι παραδοσιακές μορφές εκφραστικότητας και η ανθρώπινη εμπειρία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα