5 Ιουλίου 2024

    Η σχέση ανάμεσα στο άγχος και τον πόνο στη μέση

    Πόσες φορές έχετε διαπιστώσει πόνους στη μέση σας; Πιστεύετε ότι η αιτία τους μπορεί να μην συνδέεται με την άσκηση ή με κάποια απότομη κίνηση; Εάν νιώθετε ξανά τους μύες στην πλάτη να σφίγγουν και να μπλοκάρουν, τότε ίσως πρέπει να σκεφτείτε πιο γενικά για τη ζωή σας. Μήπως αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη δουλειά; Μήπως χωρίσατε πρόσφατα ή έχετε περάσει από μια δυσάρεστη προσωπική εμπειρία που στενοχώρησε και πίεσε την ψυχολογία σας; Υπάρχει μια πιθανότητα να υποφέρετε από έλλειψη ξεκούρασης και το άγχος που συνοδεύει την καθημερινή σας ζωή μπορεί να είναι ουσιαστικά η αιτία για τον πόνο στην πλάτη. Η θετική είδηση είναι ότι, όταν ανακαλύπτουμε την αιτία, είμαστε πολύ κοντά στο να την αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε το πρόβλημα. Υπάρχουν εξυπνες μεθόδοι που μπορούν να μας ανακουφίσουν και να μας προστατέψουν από παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

    Πώς το άγχος επηρεάζει το σώμα μας
    Το άγχος προκαλεί ποικίλες αλλαγές στο σώμα μας. Είναι μια χημική αντίδραση που βάζει το μυαλό μας σε κατάσταση κινδύνου, καθώς όταν αγχωνόμαστε, τα επινεφρίδια εκκρίνουν ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Αυτές οι ορμόνες μεταφέρουν λανθασμένα μηνύματα πόνου σε διάφορα μέρη του σώματος, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν ώρες ή ακόμα και μέρες αργότερα. Για παράδειγμα, σκεφτείτε το πώς στέκεστε όταν αντιμετωπίζετε μια δυσάρεστη κατάσταση στη δουλειά. Οι μύες του λαιμού και το πρόσωπό σας αυξάνουν την έντασή τους, το ίδιο και οι ώμοι σας. Αυτό συμβαίνει αυτόματα, καθώς το σώμα επιδιώκει να προστατευθεί. Αυτή η μυϊκή ένταση εκπέμπεται εύκολα στην πλάτη και σε όλη τη σπονδυλική στήλη. Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύτηκαν στα Scientific Reports, όσοι υποφέρουν από σοβαρό άγχος είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πόνο στην πλάτη. Επιπλέον, η κορτιζόλη δημιουργεί μακροχρόνια φλεγμονή που βλάπτει τα κύτταρα και επιταχύνει τη γήρανσή τους. Συνεπώς, το μυαλό και το σώμα είναι απόλυτα συνδεδεμένα όταν αισθάνεστε πόνο στην πλάτη. Την επόμενη φορά που αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, καλό θα ήταν να σκεφτείτε αν έχει αλλάξει κάτι στην καθημερινή σας ζωή και εάν πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές για να ανακουφιστείτε πρώτα ψυχολογικά και έπειτα σωματικά. Μην υποτιμάτε το γεγονός ότι το άγχος σας μπορεί να υποβόσκει υποσυνείδητα και η συναισθηματική φόρτιση να οδηγεί σε αυτές τις επιπτώσεις.

    Πώς να ανακουφιστείτε από τον πόνο
    Εάν ο γιατρός σας έχει αποκλείσει παθολογικές αιτίες που μπορεί να προκαλούν τον πόνο, τότε είναι καλό να βρείτε τρόπους να αποσυμπιέζετε το μυαλό σας και να διατηρείτε το σώμα σας ενεργό. Οι βαθιές αναπνοές, οι διατάσεις, η γιόγκα, μια βόλτα στη φύση ή η παρέα με αγαπημένα πρόσωπα αποδεικνύονται καθοριστικά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας γενικά. Μακροπρόθεσμα, είναι σημαντικό να ενισχύσετε το σώμα σας με τη γυμναστική που αγαπάτε, ώστε οι μύες σας να γίνουν πιο ανθεκτικοί. Επιπλέον, η κογνιτιβή-συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να είναι αποφασιστική. Σε μια εποχή που εντυπωσιάζει με την υπερπληροφόρηση, τις απαιτήσεις και τον ψηφιακό θόρυβο, ίσως πρέπει να αναρωτηθείτε πώς κατανέμετε τον χρόνο σας καθημερινά, αναζητώντας ποιοτικές στιγμές για τον εαυτό σας. Θα πρέπει να αξιολογήσετε εάν είναι αξίζει η κούραση και το άγχος που πιθανόν να αισθάνεστε αργότερα για να είστε συνεχώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα. Σκεφτείτε πώς κοιτάτε την οθόνη του τηλεφώνου σας για αρκετές ώρες. Πώς τοποθετείτε τον αυχένα και τους ώμους σας; Μήπως αυτή η κατάσταση υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας επιβαρύνει τον αυχένα και την πλάτη σας; Κινηθείτε, σηκωθείτε, γυμναστείτε. Ακόμη και η παραμικρή κίνηση μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία σας γενικά και για την πλάτη σας ειδικότερα, βοηθώντας σας να αντιμετωπίσετε ή να ξεπεράσετε τους μυϊκούς πόνους. Αν χρειάζεστε άμεση ανακούφιση, μπορείτε να εφαρμόσετε θερμοφόρα στην περιοχή για να χαλαρώσουν οι μύες, να εφαρμόσετε μια θερμαντική κρέμα ή να κάνετε ένα απαλό μασάζ με ένα αρωματικό λάδι της αρεσκείας σας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα