30 Ιουνίου 2024

    Η σημαντικότητα μιας υγιούς φιλίας – Προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να αναγνωρίσετε

    Όταν γνωρίζουμε κάποιον που νομίζουμε ότι ταιριάζει με εμάς, ο ενθουσιασμός μας κατακλύζει. Συχνά αγνοούμε τα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι μια φιλία ενδέχεται να είναι προβληματική. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι μια δυνατή και υποστηρικτική φιλία έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία και τη γενική ευεξία μας. Αντίθετα, μια τοξική φιλία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή μας. Ενώ δεν μπορούμε να επιλέξουμε την οικογένειά μας, μπορούμε να επιλέξουμε τους φίλους μας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να αναγνωρίζουμε τα αρνητικά σημάδια σε μια φιλία. Παρακάτω παρουσιάζονται επτά κόκκινα σημάδια που μας προειδοποιούν για μια προβληματική φιλία.

    1. Μιλά αρνητικά για τους άλλους: Εάν ένας φίλος μας μιλά συνεχώς άσχημα και επικριτικά για άλλους ανθρώπους, είναι πιθανό να κάνει το ίδιο και για εμάς. Αρχικά, μπορεί να νιώσουμε πιο κοντά με κάποιον που μας εμπιστεύεται τα παράπονά του. Ωστόσο, αν παρατηρήσουμε ότι ο φίλος μας είναι συνεχώς δυσαρεστημένος με τους περισσότερους ανθρώπους στη ζωή του, αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει.

    2. Δεν είμαστε ο εαυτός μας μαζί του: Μια υγιής φιλία είναι αυτή στην οποία αισθανόμαστε ελεύθεροι να είμαστε ο εαυτός μας. Μόνο έτσι μπορούν να αναπτυχθούν αυθεντικές συνδέσεις. Αν συνεχώς βρισκόμαστε σε επιφυλακή ή απλά νιώθουμε ότι δεν είμαστε εκείνοι που είμαστε πραγματικά στην παρέα, θα πρέπει να εξετάσουμε περαιτέρω γιατί αναπτύσσονται αυτές οι αμφιβολίες.

    3. Νιώθουμε εξαντλημένοι μετά από κάθε συνάντηση: Αν νιώθουμε ανεβασμένοι, κουρασμένοι ή αδιάφοροι μετά από χρόνο που περνάμε με ένα συγκεκριμένο άτομο, τότε κάτι δεν πάει καλά. Συχνά, το σώμα μας μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα το εάν μια φιλία είναι υγιής. Εάν αισθανόμαστε κόπωση και εξάντληση μετά από κάθε συνάντηση, αυτό είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.

    4. Αποκαλύπτει τα μυστικά άλλων: Αρχικά, μπορεί να νιώθουμε τιμή που ο φίλος μας επιλέγει να μοιραστεί μαζί μας τα μυστικά του. Ωστόσο, αυτό μήπως δεν προκαλεί δυσπιστία;

    5. Τα αισθήματα δεν είναι αμοιβαία: Είμαστε πάντα εκείνοι που προσεγγίζουμε πρώτοι τον άλλο και οργανώνουμε συναντήσεις; Αισθανόμαστε τακτικά ότι οι προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε τη φιλία δεν αντιστοιχούν; Έχουμε την αίσθηση ότι δεν υπάρχει ισορροπία στην αλληλεπίδραση; Αν ο φίλος μας ενδιαφέρεται μόνο για τη ζωή του και δεν ασχολείται με τη δική μας, ίσως ήρθε η στιγμή να σκεφτούμε περαιτέρω τη σχέση μας.

    6. Μας μειώνει διακριτικά: Μπορεί να συμβαίνει μέσα από ένα κομπλιμέντο ή μια ερώτηση, που μας κάνει να αναρωτιόμαστε για τις προθέσεις του. Συχνά, νιώθουμε μπερδεμένοι με την πραγματική πρόθεση πίσω από τους λόγους ενός φίλου μας και η εμπιστοσύνη μας στη φιλία έχει ήδη κλονιστεί.

    7. Παραβιάζει τα όριά μας: Παρατηρούμε αν ο φίλος μας σέβεται τα όριά μας ή προσπαθεί να τα ξεπεράσει; Ορισμένα παραδείγματα παραβίασης των ορίων μπορεί να είναι: Νιώθουμε πίεση να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες που έχουμε δηλώσει ότι δεν επιθυμούμε, ή αν κρινόμαστε όταν αρνούμαστε. Ο φίλος μας συνεχίζει να θίγει θέματα που δεν θέλουμε να συζητήσουμε. Περιμένει πάντα από εμάς να τον προσκαλέσουμε όταν βγαίνουμε με άλλους φίλους.

    Είναι σημαντικό να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας και να αναγνωρίζουμε τα αρνητικά σημάδια σε μια φιλία. Όταν κάτι δεν αισθανόμαστε σωστό, πρέπει να δώσουμε τον χρόνο μας και να σκεφτούμε την απόσταση από άτομα και καταστάσεις. Το να αναγνωρίζουμε τις προειδοποιητικές σημαίες μιας πιθανής προβληματικής φιλίας είναι σημαντικό για την ευεξία και την ψυχική μας υγεία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα