7 Ιουλίου 2024

    Η σημασία της επιλογής ολόκληρων τροφίμων για την υγεία μας

    Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, εξετάστηκε η επίδραση της κρεατοφαγικής διατροφής και των vegan επιλογών με φυτικά υποκατάστατα κρέατος στην υγεία.

    Η έρευνα εστιάστηκε στη σύγκριση μιας κρεατοφαγικής διατροφής με μια vegan διατροφή που περιλάμβανε φυτικά υποκατάστατα κρέατος, και ερευνούσε εάν η αντικατάσταση του ζωικού κρέατος θα είχε οφέλη για την καρδιά και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. 89 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα, με το ένα μισό να καταναλώνει κρέας φυτικής προέλευσης και το άλλο μισό να καταναλώνει κανονικό κρέας.

    Μετά από 8 εβδομάδες, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα χοληστερόλης ανάμεσα στα δύο διατροφικά πλάνα. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν ζωικό κρέας είχαν καλύτερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου και βελτιωμένη αρτηριακή πίεση σε σχέση με την ομάδα που κατανάλωνε κρέας φυτικής προέλευσης.

    Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα οφέλη που συνδέονται με τη vegan διατροφή αφορούν μονάχα τα ολόκληρα φυτικά τρόφιμα και όχι τα κρέατα φυτικής προέλευσης. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα κρέατα φυτικής προέλευσης που επιλέχθηκαν για τη μελέτη ανήκαν στην κατηγορία του fast food και ήταν πλούσια σε νάτριο και μαγειρεμένα με όχι τόσο υγιεινά έλαια.

    Η συμβουλή των επιστημόνων είναι να επικεντρωθούμε στην κατανάλωση ολόκληρων και ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, είτε είμαστε κρεατοφάγοι είτε vegan. Αποφεύγοντας επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα νατρίου και κορεσμένων λιπαρών οξέων, μπορούμε να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και άλλες πηγές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Αυτές οι επιλογές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και να συμβάλουν στη γενική μας υγεία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα