26 Ιουνίου 2024

    Καθρέφτης: Πρωτοποριακή μέθοδος διάγνωσης καρκίνου ωοθηκών με αιματολογικές εξετάσεις

    Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η πιο θανατηφόρα μορφή γυναικολογικού νεοπλάσματος. Η δυσκολία διάγνωσής του σε πρόωρο στάδιο οδηγεί συχνά σε εκτεταμένη εξάπλωση του καρκίνου στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και στοχευμένες θεραπείες είναι η βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση. Για τον λόγο αυτό, αυξάνεται η ιατρική ανάγκη για την πρόωρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών, προκειμένου να μειωθεί η θνητότητα.
    Σύμφωνα με επιστήμονες της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, η χρήση απλών αιματολογικών εξετάσεων, όπως το υπερηχογράφημα εσωτερικών γυναικείων οργάνων και ο έλεγχος του καρκινικού δείκτη CA125, μπορεί να συμβάλλει στη διάγνωση της νόσου με αξιόπιστο τρόπο. Παλαιότερες μελέτες έχουν εξετάσει τον ρόλο αυτών των εξετάσεων στον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου των ωοθηκών, αλλά δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην επιβίωση του γενικού πληθυσμού.
    Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι κυκλοφορούν μικρά τμήματα DNA τόσο από φυσιολογικά κύτταρα όσο και από καρκινικά. Αυτό το γεγονός έχει ανοίξει τον δρόμο για την ανίχνευση του καρκίνου μέσω αιμοληψίας. Πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας για τον Καρκίνο (AACR) εξέτασε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών.
    Η μελέτη περιλάμβανε 500 γυναίκες, οι οποίες υποβλήθηκαν σε αιμοληψία. Οι γυναίκες ανήκαν σε τρεις ομάδες: ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών, υγιείς γυναίκες και ασθενείς με αλλοιώσεις στις ωοθήκες. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων και των δύο καρκινικών δεικτών, του CA125 και του HE4, αναλύθηκαν με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Η μέθοδος αυτή αύξησε την ακρίβεια της διάγνωσης καρκίνου των ωοθηκών κατά 20-30%, κυρίως σε πρώιμο στάδιο.
    Το εργαλείο αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα αξιόπιστο στη διάκριση κακοήθειας σε ασθενείς με βλάβες στις ωοθήκες. Συγκεκριμένα, εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου με αυτή τη μέθοδο προβλέπει το 65% κρουσμάτων καρκίνου των ωοθηκών. Επιπλέον, η ευαισθησία και ειδικότητα της εξέτασης για ασθενείς με αλλοιώσεις στις ωοθήκες ήταν 60% και 95% αντίστοιχα. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η εξέταση του κυκλοφορούντος καρκινικού DNA μαζί με τους καρκινικούς δείκτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μη επεμβατική διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών. Το εν λόγω εργαλείο μπορεί να αποτελέσει ένα νέο παράδειγμα προληπτικού και διαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο των ωοθηκών, το οποίο αξίζει να επεκταθεί σε μεγαλύτερες κλινικές μελέτες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα