7 Ιουλίου 2024

    Κλιματική αλλαγή: Ο αυξανόμενος κίνδυνος και η ανάγκη προστασίας του πλανήτη

    Το κόστος της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και να φτάσει τα 38 τρισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2050, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Αυτή η εκτίμηση αποτελεί σαφές μήνυμα για την επείγουσα ανάγκη δράσης και προστασίας του περιβάλλοντος.

    Οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν έχουν ακόμα κατανοηθεί πλήρως και οι οικονομολόγοι συχνά διαφωνούν σχετικά με το μέγεθος αυτών των επιπτώσεων. Ωστόσο, η νέα μελέτη του Ινστιτούτου Πότσδαμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων (PIK), που στηρίζεται από τη γερμανική κυβέρνηση, αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σύμφωνα με αυτήν, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 17% έως τα μέσα του αιώνα.

    Η ερευνήτρια κλιματικών δεδομένων και συγγραφέας της μελέτης, Λεόνι Βεντς, τονίζει ότι ο κόσμος θα είναι φτωχότερος χωρίς την προστασία του κλίματος και ότι η προστασία αυτή κοστίζει πολύ λιγότερο από το να μην γίνεται καθόλου. Το κόστος των μέτρων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου εκτιμάται να φθάσει τα 6 τρισεκ. δολάρια μέχρι το 2050, ενώ το κόστος των ζημιών που θα προκαλούνταν αν η υπερθέρμανση ξεπερνούσε αυτό το επίπεδο θα ήταν ένα έκτο του ποσού αυτού, σύμφωνα με τη μελέτη.

    Παρά το γεγονός ότι ορισμένες προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει θετικά ορισμένες οικονομίες, η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι σχεδόν όλες οι χώρες θα υποφέρουν, με τις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες να πληγούν ακόμη περισσότερο. Η μελέτη βασίζεται σε προβλέψεις για τη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις και δεν λαμβάνει υπόψη τα ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλες καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι δασικές πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

    Οι κυβερνήσεις διαθέτουν ελάχιστα οικονομικά μέσα για την περιορισμό των εκπομπών και την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι είναι καιρός να δράσουμε και να επενδύσουμε σημαντικά σε μέτρα που θα προστατεύσουν το περιβάλλον, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη.

    Οι ερευνητές της μελέτης συμπέραναν ότι εάν οι εκπομπές αερίων συνεχιστούν με τον σημερινό ρυθμό και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου, οι ζημιές μετά το 2050 θα φθάσουν στο 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2100. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι αν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί στους 2 βαθμούς, οι ζημιές θα μειωθούν κατά 20%, κατά μέσο όρο.

    Η κλιματική αλλαγή αποτελεί επικίνδυνη πραγματικότητα που απαιτεί άμεση δράση. Ο κόσμος χρειάζεται να συνεργαστεί και να επενδύσει στην προστασία του πλανήτη, προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα