28 Ιουνίου 2024

    Κλιματική Κρίση: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ακραίο θερμικό στρες και αύξηση θανάτων”

    Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή κλιματική κρίση, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες αντιμετωπίζει υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένο θνησιμότητα. Σύμφωνα με τον Guardian, οι επιστήμονες παρακολουθούν επικίνδυνες αυξήσεις της θερμοκρασίας στην Ηπειρωτική ηπειρώτης, αναφέροντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε “ακραίο θερμικό στρες” που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά.

    Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα συμβάλλουν στο να παγιδεύεται η θερμότητα, προκαλώντας έτσι ανησυχητική άνοδο των θερμοκρασιών. Η υπηρεσία της ΕΕ Copernicus και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) αναφέρουν ότι η Ευρώπη βίωσε πέρυσι υψηλότερες θερμοκρασίες από ό, τι ποτέ, είτε στα υψηλότερα είτε στα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα.

    Αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες έχουν σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν πρωτοφανή ζέστη κατά τη διάρκεια της ημέρας και υψηλά επίπεδα στρες από την αβολία των ζεστών νυχτών. Σύμφωνα με μια κοινή έκθεση δύο οργανισμών, η θνησιμότητα από τη ζέστη έχει αυξηθεί κατά 30% στην Ευρώπη εντός δύο δεκαετιών.

    Η αδράνεια και η έλλειψη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή έχουν υψηλότερο κόστος από αυτήν της δράσης. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του WMO, Σελέστ Σάουλιο, αν και το κόστος της δράσης μπορεί να φαίνεται υψηλό, το κόστος της αδράνειας είναι πολύ υψηλότερο.

    Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο για 11 μήνες του 2023. Επιπλέον, ο ζεστός και ξηρός καιρός πυρπόδισε μεγάλες πυρκαγιές σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Η Ελλάδα, ειδικά, αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ΕΕ, με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή.

    Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει τις φονικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις. Η Ευρώπη για το 2023 βίωσε υγρότητα υψηλότερη κατά 7% από τον μέσο όρο των τριών τελευταίων δεκαετιών, με ποταμούς που ξεπέρασαν τα όρια πλημμύρας και πολλές περιοχές που βρέθηκαν σε “σοβαρά” επίπεδα κινδύνου.

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη συμβάλλει στις έντονες βροχοπτώσεις και στους καύσωνες. Ο θερμότερος αέρας κατέχει περισσότερη υγρασία, προκαλώντας ακραίες καταιγίδες. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα των κλιματικών αλλαγών κάνει τη διαθεσιμότητα του νερού για βροχόπτωση μη πάντα αξιόπιστη.

    Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη είναι προφανείς και επιβεβαιώνουν την επείγουσα ανάγκη για δράση. Οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, κάνοντας τα δεδομένα πιο κρίσιμα για την προετοιμασία μας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον διευθυντή του Copernicus για την αλλαγή του κλίματος, Κάρλο Μπουοτέμπο.

    Είναι καθήκον μας να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα και να ενημερώσουμε το κοινό για την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση και να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα