3 Ιουλίου 2024

    Νέα επίδοση για τον “τεχνητό ήλιο”: Καταρρίφθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ στη διάρκεια των 100 εκατομμυρίων βαθμών σε πείραμα πυρηνικής σύντηξης

    Ένα νέο ρεκόρ για τον χρόνο που διατήρησαν επιστήμονες στη Νότια Κορέα θερμοκρασίες 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου κηρύχθηκε πρόσφατα. Οι θερμοκρασίες αυτές, που είναι επτά φορές υψηλότερες από τον πυρήνα του ήλιου, επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια ενός πειράματος πυρηνικής σύντηξης. Αυτή η επίτευξη θεωρείται σημαντικό βήμα προς την πετυχημένη ανάπτυξη αυτής της ενεργειακής τεχνολογίας του μέλλοντος. Η πυρηνική σύντηξη επιδιώκει να αναπαράγει την αντίδραση που διαδραματίζεται στον ήλιο και άλλα αστέρια και δημιουργεί τη λάμψη τους. Πρόκειται για μια καθαρή ενεργειακή πηγή που μπορεί να προσφέρει απεριόριστη ενέργεια χωρίς ρύπανση από τον άνθρακα που επηρεάζει το κλίμα μας.

    Παρόλα αυτά, η επίτευξη της πυρηνικής σύντηξης στη Γη αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Για να επιτευχθεί αυτό, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τον αντιδραστήρα tokamak, ένα σύστημα που θερμαίνει το υδρογόνο σε υψηλές θερμοκρασίες για να δημιουργήσει πλάσμα. Τα πλάσματα υψηλής θερμοκρασίας και πυκνότητας είναι κρίσιμα για τη μελλοντική λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Ο πρόεδρος του Κορεατικού Ινστιτούτου Ενέργειας Σύντηξης (KFE), κ. Si-Woo Yoon, δήλωσε ότι η επίτευξη αυτού του ρεκόρ αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των αντιδράσεων σύντηξης που χρειάζεται η τεχνολογία αυτή.

    Η ερευνητική συσκευή του KFE, γνωστή και ως “τεχνητός ήλιος”, κατάφερε να διατηρήσει το πλάσμα στους 100 εκατομμύρια βαθμούς για 48 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια ενός πειράματος που έλαβε χώρα από τον Δεκέμβριο του 2023 ως τον Φεβρουάριο του 2024. Αυτό υπερβαίνει το προηγούμενο ρεκόρ των 30 δευτερολέπτων που επιτεύχθηκε το 2021. Για να επιτευχθεί αυτό, οι επιστήμονες τροποποίησαν τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας βολφράμιο αντί για άνθρακα στους “εκτροπείς”, οι οποίοι απομακρύνουν τη θερμότητα και τις ακαθαρσίες που δημιουργούνται από την αντίδραση.

    Ο απώτερος στόχος είναι να μπορέσει η συσκευή του KFE να διατηρεί τις ίδιες θερμοκρασίες για 300 δευτερόλεπτα έως το 2026. Αυτό αποτελεί ένα “κρίσιμο σημείο” για να μπορεί η τεχνολογία αυτή να είναι εφαρμόσιμη σε μεγάλη κλίμακα. Η πρόοδος που επιτυγχάνουν οι επιστήμονες στη Νότια Κορέα θα συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα (ITER) στη νότια Γαλλία. Το ITER είναι ο μεγαλύτερος tokamak στον κόσμο και έχει ως στόχο να αποδείξει την εφικτότητα της πυρηνικής σύντηξης.

    Αυτές οι επιστημονικές εξελίξεις προσθέτουν στις προηγούμενες επιτυχίες στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης. Το 2022, επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να παράγουν περισσότερη ενέργεια από μια αντίδραση πυρηνικής σύντηξης. Τον Φεβρουάριο του 2022, επιστήμονες κοντά στην αγγλική πόλη της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι είχαν καταγράψει ρεκόρ παραγωγής ενέργειας σε μια αντίδραση σύντηξης. Παράγανε 69 megajoules ενέργειας για πέντε δευτερόλεπτα, ποσότητα αρκετή για να τροφοδοτήσει 12.000 σπίτια για το ίδιο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, πρέπει να λυθούν προκλήσεις τεχνικής και επιστημονικής φύσης για να επιτευχθεί η εμπορευματοποίηση αυτής της τεχνολογίας. Παρά την πρόοδο που σημειώνεται, η πυρηνική σύντηξη δεν είναι ακόμη έτοιμη να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, αλλά αν η έρευνα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, η πυρηνική σύντηξη μπορεί να αποτελέσει μέρος του μίγματος πράσινης ενέργειας στο μέλλον.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα