5 Ιουλίου 2024

    Νέα εποχή στο ελληνικό σύστημα υγείας: Ανησυχία των πολιτών, ικανοποίηση για τους γιατρούς

    Μία μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αποκαλύπτει την αυξανόμενη ανησυχία των Ελλήνων πολιτών και της ιατρικής κοινότητας για το σύστημα υγείας. Τα ποσοστά δυσαρέσκειας έχουν σημαντικά αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η ικανοποίηση από τους γιατρούς παραμένει σταθερή και υψηλή, ξεπερνώντας το 90%. Οι Έλληνες πολίτες έχουν αρνητική αντίληψη για την οργάνωση των δομών υγείας και περισσότεροι από τους μισούς δεν είναι ικανοποιημένοι από τις παροχές του δημόσιου συστήματος υγείας.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό περισσότερα από 1.100 άτομα άνω των 17 ετών ανά την Ελλάδα, καθώς και σε 720 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που εργάζονται σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 45,1% των ερωτηθέντων από το γενικό κοινό δεν είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες υγείας ούτε στο δημόσιο ούτε στο ιδιωτικό σύστημα, ποσοστό το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, το 28,7% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ το 56,9% δεν είναι ικανοποιημένο από τις παροχές του δημόσιου συστήματος υγείας, έναντι του 34,7% που καταγράφηκε πέρυσι.

    Αντίθετα, η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων γιατρών (πάνω από 90%) είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία τους με το δημόσιο σύστημα υγείας. Ωστόσο, το 75,4% εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την οργάνωση των δομών υγείας. Όσον αφορά τις αλλαγές στα νομοθετήματα υγείας, το 50,4% των γιατρών αντιμετωπίζει αρνητικά το θέμα, αυξημένο ποσοστό σε σύγκριση με πέρυσι.

    Παράλληλα, η έρευνα αποκαλύπτει την αυξημένη απήχηση του προσωπικού γιατρού στην ελληνική κοινωνία. Το 73,5% των πολιτών έχει εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό, ενώ το 9,8% των μη εγγεγραμμένων προτίθεται να το κάνει. Επιπλέον, το 55% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο από τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ενώ 14,1% εκφράζει δυσαρέσκεια.

    Όσον αφορά την άποψη των πολιτών για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), το 32,4% έχει θετική άποψη, το 27,1% είναι ουδέτερο και το 14,6% έχει αρνητική άποψη. Οι γιατροί, από την πλευρά τους, φαίνεται να έχουν πιο θετική στάση έναντι του ΠΙΣ, με το 50,4% να το αξιολογεί θετικά και το 16,9% αρνητικά. Το 68% των γιατρών επίσης είναι ικανοποιημένο από την εξυπηρέτηση που τους προσφέρει το ΠΙΣ.

    Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται θετική ανταπόκριση απέναντι στον προσωπικό γιατρό και πρότεινε τη συγκρότηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα. Πρόσθεσε ότι αυτό απαιτεί αύξηση στη χρηματοδότηση, η οποία είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που βασίζονται σε δεκαετίες. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Δημήτρης Βαρνάβας, επισήμανε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως η στελέχωση, η αύξηση των μισθών και η παροχή κινήτρων για τη στελέχωση των περιοχών που υστερούν. Τόνισε ότι η διατήρηση των ιδιωτικών ιατρείων από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υποστηρίζεται από το 44,6% των πολιτών.

    Γενικά, η έρευνα αντανακλά τη σημερινή κατάσταση του ελληνικού συστήματος υγείας, επισημαίνοντας τα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών. Παράλληλα, αναδεικνύει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις που θα επιτρέψουν τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και την επανακεφαλαιοποίηση του συστήματος.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα