2 Ιουλίου 2024

    Νέα μέτρα αντιπυρικής προστασίας: Ενισχύεται ο αγώνας κατά των δασικών πυρκαγιών

    Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στην Ελλάδα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ετοιμάζεται για ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ. Η αντιπυρική περίοδος εκτιμάται πλέον ότι διαρκεί περισσότερο από τα συνηθισμένα, ξεκινώντας νωρίτερα και δεν ολοκληρώνεται πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου. Με αυτό το δεδομένο, η πυροσβεστική υπηρεσία έχει επιβάλλει ουσιαστικές αλλαγές στο επιχειρησιακό της σχέδιο, με γνώμονα την πρώτη αντίδραση στην έναρξη της φωτιάς και την αυτοματοποίηση της κινητοποίησης πόρων για τη γρήγορη κατάσβεσή της.

    Οι προετοιμασίες για τον αγώνα κατά των δασικών πυρκαγιών έχουν ήδη ξεκινήσει, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, Θεόδωρο Βάγια, να εργάζονται ενεργά για την επιτυχή εκτέλεση του σχεδίου αντιπυρικής προστασίας. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες αυτές, αναμένονται δύσκολα καλοκαίρια που απαιτούν άμεση δράση.

    Τα νέα μέτρα και οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνουν τα εξής:

    1. Άμεση κινητοποίηση των αεροσκαφών κατά την έναρξη της πυρκαγιάς για την ταχεία και αποτελεσματική ελέγχου της φωτιάς. Όλα τα εναέρια μέσα θα είναι έτοιμα εντός 20 λεπτών και θα αναλαμβάνουν αυτόματα δράση. Σε περίπτωση που η πυρκαγιά κατασβεστεί πριν από την άφιξη των αεροσκαφών, η εντολή θα ακυρώνεται. Διαφορετικά, τα αεροσκάφη θα πραγματοποιούν διαβροχή ή επιτήρηση πάνω από τις επιχειρησιακά κρίσιμες περιοχές.

    2. Αύξηση του αριθμού των πυροσβεστικών οχημάτων που κινητοποιούνται στο σημείο της πυρκαγιάς από ένα σε δύο, καθώς και την προσθήκη ενός επιχειρησιακού αξιωματικού. Με αυτόν τον τρόπο, η αντιμετώπιση της φωτιάς θα επιταχύνεται.

    3. Άμεση κινητοποίηση των εθελοντικών πυροσβεστικών σωμάτων με την έναρξη της πυρκαγιάς, προκειμένου να συνδράμουν από την αρχή της διαδικασίας.

    4. Διπλασιασμός των μονάδων δασοκομάντος από 6 σε 16, 10 εκ των οποίων θα είναι αερομεταφερόμενες. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχουν ήδη προσληφθεί 700 άτομα.

    5. Αύξηση του αριθμού των πεζοπόρων δασοπυροσβεστών από 2 σε 3 για κάθε ομάδα, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες.

    6. Υποχρεωτική ανάθεση υποστηρικτικών ρόλων στις ομάδες της Δασικής Υπηρεσίας, προκειμένου να στηρίξουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

    Με αυτά τα μέτρα και παρεμβάσεις, ελπίζεται ότι ο αγώνας κατά των δασικών πυρκαγιών θα ενισχυθεί και θα δοθεί η δυνατότητα για πιο γρήγορη και αποτελεσματική αντίδραση. Η προστασία των δασών και των κατοίκων της χώρας αποτελεί προτεραιότητα και η κοινή προσπάθεια είναι απαραίτητη για την αποφυγή των καταστροφικών επιπτώσεων των πυρκαγιών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα