2 Ιουλίου 2024

    Νέο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ: Ανατροπές για τους γιατρούς – Ποιές είναι οι νέες ρυθμίσεις για τα ιδιωτικά ιατρεία και τους εμβολιασμούς

    Μια σειρά αλλαγών αναμένεται να επέλθουν στο χώρο της υγείας με το νέο νομοσχέδιο που πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή. Το νομοσχέδιο αφορά τη δημόσια υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και προβλέπει αλλαγές για τους γιατρούς, τα ιδιωτικά ιατρεία και τους εμβολιασμούς.

    Μια από τις κύριες αλλαγές που προβλέπονται είναι η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών ιατρείων από γιατρούς που εργάζονται στο ΕΣΥ. Αυτό θα επιτρέψει στους γιατρούς να ασκούν ιδιωτικό έργο στον τομέα της ιατρικής, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία και στις εφημερίες του νοσοκομείου. Αυτή η αλλαγή προσφέρει τη δυνατότητα στους γιατρούς να αξιοποιήσουν την κλινική εμπειρία τους και να αυξήσουν το εισόδημά τους.

    Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα πραγματοποίησης εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στα φαρμακεία. Αυτή η αλλαγή έρχεται να διευκολύνει τη διαδικασία των εμβολιασμών και να επιταχύνει τον ρυθμό τους.

    Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα έναρξης από τα 45 έτη του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Με αυτήν την αλλαγή, ευελπιστούμε να αυξηθούν τα ποσοστά ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο και να βελτιωθούν οι επιπτώσεις της ασθένειας στην υγεία των γυναικών.

    Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τον εργασιακό καθεστώς των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η παράταση του χρόνου παραμονής των ιατρών στον ΕΣΥ για ορισμένα χρόνια, προκειμένου να διατηρηθεί η πολύτιμη εμπειρία τους και να μην διαταραχθεί η λειτουργία των υγειονομικών δομών.

    Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει και ρυθμίσεις για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για τη δημόσια υγεία, καθώς και για τη συμμετοχή κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε προγράμματα δημόσιας υγείας.

    Προς το παρόν, η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει τη στήριξή της προς το νομοσχέδιο, ενώ η ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η “Νίκη” το καταψήφισαν. Άλλες πολιτικές ομάδες, όπως το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας, δήλωσαν επιφυλακτικές για την τελική τους στάση.

    Συνολικά, το νέο νομοσχέδιο φαίνεται να προσφέρει διάφορες αλλαγές στον τομέα της υγείας, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών και των δυνατοτήτων πρόσβασης των πολιτών. Αναμένουμε να δούμε ποιά θα είναι η τελική απόφαση της Βουλής και πώς θα επηρεάσει τους επαγγελματίες του χώρου και τους πολίτες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα