7 Ιουλίου 2024

    Νέοι δείκτες: Ανίχνευση άνοιας από την οπτική ευαισθησία

    Ο τίτλος τουυ που θα ακολουθήσει είναι: “Νέοι δείκτες: Ανίχνευση άνοιας από την οπτική ευαισθησία”.

    Τα μάτια αποτελούν όχι μόνο τον καθρέφτη της ψυχής, αλλά και ένα παράθυρο προς την υγεία μας. Πολλές φορές, η όραση μπορεί να προειδοποιεί για παθήσεις όπως ο διαβήτης ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Όμως, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Loughborough αποκαλύπτει ότι η όραση μπορεί επίσης να προειδοποιεί για διαταραχές μνήμης και γνωστική εξασθένιση, ακόμη και 12 χρόνια πριν τη διάγνωση άνοιας.

    Η έρευνα βασίστηκε σε μια μεγάλη κλινική μελέτη με 8.623 υγιείς ανθρώπους από το Νόρφολκ της Αγγλίας. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ένα τεστ οπτικής ευαισθησίας, όπου έπρεπε να πατήσουν ένα κουμπί μόλις αντιλήφθηκαν ένα τρίγωνο σε ένα πεδίο κινούμενων κουκκίδων. Αυτοί που αντιλήφθηκαν το τρίγωνο πιο αργά είχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια στο μέλλον.

    Η έρευνα δείχνει ότι τα προβλήματα όρασης μπορούν να είναι ένα νωρίς σημάδι γνωστικής εξασθένισης λόγω της επίδρασης των πλάκων του αμυλοειδούς, που σχετίζονται με την νόσο Αλτσχάιμερ, στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όραση. Επιπλέον, η άνοια επηρεάζει τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη. Έτσι, εξετάσεις όρασης μπορούν να ανιχνεύσουν ελλείμματα πριν από τις εξετάσεις μνήμης.

    Επιπλέον, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι αλλαγές στην οπτική επεξεργασία λόγω άνοιας μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε άμεσα. Άτομα με άνοια τείνουν να μην ακολουθούν το συνηθισμένο μοτίβο σάρωσης του προσώπου των συνομιλητών τους και του περιβάλλοντος, καθιστώντας δυσκολότερη την αναγνώριση ακόμα και των πιο κοντινών προσώπων τους. Επίσης, παρουσιάζουν έλλειμμα στον έλεγχο των οφθαλμικών κινήσεων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων.

    Οι ερευνητές εξετάζουν την πιθανή θετική επίδραση της κίνησης των ματιών στη μνήμη. Αν και οι προηγούμενες μελέτες έδωσαν αντιφατικά αποτελέσματα, μερικές έδειξαν ότι η κίνηση των ματιών μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη. Συγκεκριμένα, οι γρήγορες κινήσεις των ματιών από τα αριστερά προς τα δεξιά και αντίστροφα φαίνεται ότι βελτιώνουν την αυτοβιογραφική μνήμη. Ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

    Συνοψίζοντας, η έρευνα αποκαλύπτει ότι η ανίχνευση της άνοιας από την οπτική ευαισθησία είναι εφικτή, αλλά ακόμη δεν είναι δυνατή εκτός εργαστηρίου. Μέχρι να βελτιωθεί η διαθεσιμότητα φθηνότερων και πιο εύχρηστων ανιχνευτών ματιών, η χρήση των οφθαλμικών κινήσεων ως διαγνωστικού εργαλείου για την άνοια θα παραμείνει στο πεδίο της ερευνητικής επιστήμης.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα