4 Ιουλίου 2024

    Νέων τεχνικών επικοινωνίας με ασθενείς που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ

    Αλλάξτε το υπολογιστή σας
    Δυσκολίες επικοινωνίας με ασθενείς νόσο Αλτσχάιμερ, είναι μια διαδικασία που απαιτεί πάντα ευγνωμοσύνη, υπομονής, προσπάθεια και πάνω απ’ όλα, τρυφερότητα. Όσο προχωρά η νόσος και εξελίσσεται, η αποτελεσματική επικοινωνία γίνεται μέρος της διαχείρισης της νόσου, και ο ρόλος των φροντιστών γίνεται ακόμα πιο σημαντικός. Όταν κάποιος έχει νόσο Αλτσχάιμερ, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια διαταραχή του εγκεφάλου που καθιστά δύσκολο στους ασθενείς να θυμούνται, να σκέφτονται σαφώς και να ενεργούν κανονικά. Η προοδευτική αυτή διαταραχή του εγκεφάλου επηρεάζει σταδιακά τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά του ατόμου. Εξαπλώνεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου, ξεκινώντας συχνά με ελαφριά απώλεια μνήμης και καταλήγοντας σε σοβαρή αναστολή της καθημερινής λειτουργίας. Νέων τεχνικών επικοινωνίας με ασθενείς που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ
    1. Αλλαγή προσέγγισης
    Είναι ζωτικής σημασίας για τον φροντιστή να διατηρεί οπτική επαφή κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με έναν ασθενή Αλτσχάιμερ. Επίσης, θυμηθείτε να απευθύνεστε στο άτομο με το όνομά του. Είναι σημαντικό να προσέχετε τη γλώσσα του σώματός σας, τον τόνο της φωνής σας και τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε το άλλο άτομο.
    2. Αλληλεπίδραση
    Η καλή αλληλεπίδραση είναι το κλειδί για την αποτελεσματική επικοινωνία με έναν ασθενή Αλτσχάιμερ. Αναπτύξτε έναν διαλογικό χώρο που είναι αμοιβαίος για όσο περισσότερο μπορείτε. Ξαναθυμηθείτε να χρησιμοποιείτε μη λεκτικές ενδείξεις, όπως ελαφρύ άγγιγμα, πέρα ​​από την ομιλία.
    3. Να είστε ενσυναίσθητοι
    Να δραστηριοποιηθείτε με ευγενικό, προσεκτικό και άμεσο τρόπο. Καθώς συνομιλείτε με ασθενή Αλτσχάιμερ, κρατήστε το χέρι του. Ακόμη και αν το άτομο αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κατανόηση, είναι πολύ σημαντικό για τον φροντιστή να είναι δεκτικός στις ανησυχίες του ασθενούς. Επιτρέψτε στον ασθενή να πάρει τις αποφάσεις που μπορεί. Αν ένα άτομο που πάσχει από Αλτσχάιμερ νιώσει θυμό, ο φροντιστής πρέπει να έχει υπομονή. Θυμηθείτε πάντα ότι κατά τη διάρκεια τέτοιων καυγάδων είναι η νόσος που μιλάει, όχι το άτομο.
    4. Αποτελεσματική επικοινωνία
    Κατά την αλληλεπίδρασή σας με έναν ασθενή Αλτσχάιμερ, να είστε απερίσκεπτοι και συγκεκριμένοι στον λόγο σας, παρέχοντας σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες. Βεβαιωθείτε ότι δίνετε ξανά οδηγίες, αν χρειαστεί, και δώστε στον εαυτό σας περισσότερο χρόνο για να ακούσετε μια απάντηση.
    5. Χρήση εικόνων
    Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ να θυμούνται. Εμφανίστε τους φωτογραφίες ή άλλες γνωστές λεπτομέρειες για να βελτιώσετε τη συζήτηση. Αυτό βοηθά επίσης τον εγκέφαλό τους να διεγείρει και να βελτιώσει τη μνήμη και την κινητικότητα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα