1 Ιουλίου 2024

    Νέος Νόμος για την Προστασία του Ελληνόφωνου Τραγουδιού: Οι Οργανισμοί για τα Δικαιώματα χαιρετούν την Ιστορική Πρωτοβουλία

    Χαιρετίζεται με χαρά η πρόσφατη έγκριση του νομοσχεδίου που αφορά το ελληνόφωνο τραγούδι από πέντε Οργανισμούς για τα μουσικά πνευματικά δικαιώματα και τη διαχείρισή τους. Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και Gea εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σαν ένδειξη ενθουσιασμού για την πρωτοβουλία αυτή. Οι Έλληνες συνθέτες, στιχουργοί, μουσικοί εκτελεστές, τραγουδιστές και παραγωγοί ηχογραφημάτων επαινούν την έγκριση του νέου νομοσχεδίου από το Υπουργείο Πολιτισμού.

    “Καλωσορίζουμε το νέο νόμο 5103/2024 (A΄57) του Υπουργείου Πολιτισμού που ανακηρύχθηκε με ευρεία πλειοψηφία την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024, για τη διαφύλαξη και την προαγωγή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών, καθώς και την προστασία και προώθηση της ελληνικής γλώσσας, με γνώμονα τη διαφύλαξη και την αναδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Χαιρόμαστε για αυτήν την ιστορική νομοθετική πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού, κας Λίνας Μενδώνη, καθώς το νομοσχέδιο αυτό εκπληρώνει αιτήματα του χώρου για την ενίσχυση του ελληνικού ρεπερτορίου, ενώ ταυτόχρονα ακούει πλήρως τις εισηγήσεις των δημιουργών, των μουσικών εκτελεστών, των τραγουδιστών και των παραγωγών ηχογραφημάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της νομοθετικής αυτής διαδικασίας. Έχoντας ως στόχο την προστασία και την ενίσχυση των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών και καλλιτεχνών, καθώς και την σύγχρονη αναδειξη του ελληνικού τραγουδιού και των ορχηστρικών μουσικών έργων, ο νέος νόμος προβλέπει τη στήριξη της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς για πρώτη φορά από το ελληνικό κράτος. Επίσης, πρωτοπορεί με την αναγνώριση και προστασία του ελληνόφωνου τραγουδιού ως σημαντικού κομματιού της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, θέτοντάς το ως ίση αξία στις σύγχρονες πολιτιστικές κληρονομιές.
    Η θεσμική στήριξη του ελληνικού ρεπερτορίου από την ελληνική Πολιτεία είναι καθοριστική, ιδιαίτερα σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε τεράστιες τεχνολογικές προκλήσεις. Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν συλλογική ανταπόκριση, μέσω απρόσκοπτης δημιουργίας και εργασίας, για να διασφαλιστεί η συνέχεια και η δημιουργική ανάπτυξη της πλούσιας ελληνικής μουσικής κληρονομιάς. Ο νέος νόμος 5103/2024 θα αποτελέσει δικαίωση για όλους μας και ανήκει σε κάθε δημιουργό – συνθέτη, στιχουργό, ερμηνευτή, μουσικό εκτελεστή και παραγωγό ηχογραφημάτων.”
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα