30 Ιουνίου 2024

    Νόστιμη πορτοκαλόπιτα με νέες γεύσεις

    Συστατικά:
    – 1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
    – 1 κ.γ. baking powder
    – 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
    – 3/4 φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά
    – 1 κ.γ. χυμός λεμονιού
    – 3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
    – 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    – Τρίμμα από φρέσκο πορτοκάλι
    – 2 μεγάλα αυγά
    – 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρέματος
    – 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
    – 1/4 κ.γ. αλάτι
    – 1/4 κ.γ. στέβια
    – Σπρέι μαγειρέματος για το σιρόπι

    Σιρόπι:
    – 700 γρ. ζάχαρη
    – 500 γρ. νερό
    – φλούδα ενός πορτοκαλιού, κομμένη

    Τρόπος παρασκευής:
    1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
    2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα. Δημιουργούμε μια τρύπα στο κέντρο του μείγματος και το αφήνουμε στην άκρη.
    3. Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύουμε τη στέβια, το γάλα, το χυμό λεμονιού, τα καρύδια, το λάδι, το χυμό και το τρίμμα από πορτοκάλι, καθώς και τα αυγά.
    4. Προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι, στο εσωτερικό της τρύπας που δημιουργήσαμε. Ανακατεύουμε προσεχτικά τα δύο μείγματα χωρίς να συσταλεί το αλεύρι.
    5. Ψεκάζουμε ένα ταψί ή μία φόρμα κέικ και περιχύνουμε το μείγμα.
    6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
    7. Σε παράλληλη διαδικασία, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τα υλικά μας σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
    8. Προσθέτουμε το χυμό ενός πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και τοποθετούμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
    9. Αφαιρούμε την πίτα από το φούρνο, περιχύνουμε το σιρόπι και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα