20 Μαΐου 2024

    Ο χειμώνας του 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα – Ποιες οι επιπτώσεις

    Ο χρονιάρης του 2023-2024 σηματοδοτεί ένα νέο ρεκόρ θερμότητας για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής (C3S) του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, ο χειμώνας αυτός ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών στην Ελλάδα. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 επικράτησαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, με τον Ιανουάριο να ξεχωρίζει ως ο δεύτερος πιο θερμός μήνας από το 2010 για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Τον Φεβρουάριο, επίσης, καταγράφηκαν ανώτερες θερμοκρασίες από ό,τι τα τελευταία 15 χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα.

    Οι επιπτώσεις αυτής της έντονης θερμότητας είναι αναμενόμενες και ποικίλες. Καταρχάς, η άνοδος της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας παγκοσμίως επιφέρει μια διαδικασία γνωστή ως “τροπικοποίηση” της Μεσογείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την είσοδο μεγάλου αριθμού ξενικών ειδών στη Μεσόγειο, τα οποία δημιουργούν προβλήματα για τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τη θαλάσσια οικολογία.

    Επιπλέον, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στη Μεσόγειο αυξήθηκε κατά περίπου 1,5 βαθμό Κελσίου τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στη βιοποικιλότητα της θάλασσας, αλλά και στον άνθρωπο. Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας οδηγεί σε ακραίες και μη φυσιολογικές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, γνωστά ως “θαλάσσιοι καύσωνες”. Αυτή η κατάσταση έχει σοβαρές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο ορισμένων ειδών.

    Εκτός από τη θερμότητα, ο υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως η ναυσιπλοΐα, η υπεραλίευση και η ρύπανση από τα πλαστικά. Όλα αυτά συνδυάζονται με την κλιματική αλλαγή και επιδεινώνουν την πίεση στο οικοσύστημα της Μεσογείου.

    Είναι σαφές ότι η αρνητική επίδραση της κλιματικής αλλαγής και η ανθρώπινη επέμβαση δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις για την προστασία της Μεσογείου. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να προωθήσουμε περιβαλλοντικές πρακτικές που θα διατηρήσουν άθικτες περιοχές και θα προστατεύσουν τη φυσική ισορροπία του οικοσυστήματος. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε για μια βιώσιμη και υγιή παρουσία μας σε αυτήν την περιοχή.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα