5 Ιουλίου 2024

    Ο Εμβολιασμός: Η Ισχυρή Όπλη κατά των Ασθενειών και Η Διάσωση Εκατομμυρίων Ζωών

    Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία στην ιστορία της ανθρωπότητας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται από το επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα εμβόλια έχουν σώσει τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές κατά τα τελευταία 50 χρόνια, κάτι που αντιστοιχεί σε έξι ζωές κάθε λεπτό. Η εκτίμηση αυτή, όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), είναι συγκρατημένη καθώς η μελέτη εξετάζει μόνο τον εμβολιασμό κατά 14 ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της διφθερίτιδας, της ηπατίτιδας Β, της ιλαράς, του κοκκύτη, του τετάνου και του κίτρινου πυρετού.

    Ο εμβολιασμός αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο στην πρόληψη ασθενειών που συντρέχουν στο παρελθόν φόβο και ανησυχία. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο εμβολιασμός έχει επιτρέψει σε πολλά παιδιά να ζήσουν και να αναπτυχθούν πέρα από τα πέμπτα γενέθλιά τους, όπως ποτέ άλλοτε στην ιστορία. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου του ΟΗΕ για την παιδική ηλικία (Unicef), Κατρίν Ρουσέλ, επίσης τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά 40% παγκοσμίως και περισσότερο από 50% στην Αφρική.

    Παρά τη σημαντική συμβολή των εμβολίων στην παγκόσμια υγεία, αντιμετωπίζουμε αντιεμβολιαστικά αισθήματα που ενισχύονται από θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να συνεχίσουμε τις έρευνες, τις επενδύσεις και τις συνεργασίες μας προκειμένου να σώσουμε εκατομμύρια ζωές και στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΥ, η Unicef, η συμμαχία για τα εμβόλια Gavi και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχουν ξεκινήσει την κοινή εκστρατεία “Ανθρωπίνως δυνατόν” με στόχο την υποστήριξη των προσπαθειών εμβολιασμού.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, το εμβόλιο κατά της ιλαράς έχει επιδράσει θετικά στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας και έχει σώσει το 60% των ζωών που σώθηκαν λόγω εμβολιασμού. Επιπλέον, ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας έχει επιτρέψει σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα να μην παραλύσουν. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην παιδική επιβίωση χάρη στα εμβόλια υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της συνέχισης των εμβολιασμών.

    Ωστόσο, ο ΠΟΥ εκφράζει ανησυχία για την ιλαρά, καθώς 33 εκατομμύρια παιδιά δεν έλαβαν την προτεινόμενη δόση του εμβολίου το 2022. Η κάλυψη από το εμβόλιο κατά της ιλαράς απαιτεί δύο δόσεις και η παγκόσμια κάλυψη από την πρώτη δόση είναι 83%, ενώ από τη δεύτερη δόση είναι 74%. Ο ΠΟΥ έχει καταθέσει έκκληση για επιτάχυνση των προσπαθειών προκειμένου να εξασφαλιστεί η κάλυψη των 67 εκατομμυρίων παιδιών που δεν έλαβαν εμβόλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

    Συνολικά, η μελέτη αποδεικνύει τη σημασία των εμβολιασμών στην προστασία της υγείας και της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην έρευνα, την ανάπτυξη και την προώθηση των εμβολίων προκειμένου να συνεχίσουμε να σώζουμε ζωές και να προασπίζουμε τη δημόσια υγεία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα