2 Ιουλίου 2024

    Ο κίνδυνος λοίμωξης από Ελικοβακτηρίδιο αυξάνεται με την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων

    Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Χρήστος Ζαβός, https://peptiko.gr/

    Σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Science & Nutrition, αποκαλύπτεται η άμεση σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και του κινδύνου λοίμωξης από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Η μελέτη αυτή προσφέρει μια νέα ματιά στον τρόπο που η διατροφή μας επηρεάζει τις λοιμώξεις και υπογραμμίζει την ανάγκη για αποφυγή των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.

    Σύμφωνα με την έρευνα, άτομα που καταναλώνουν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως γλυκά, κέικ, αναψυκτικά, επεξεργασμένα κρέατα και fast food, έχουν 2,17 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Αυτό το εύρημα είναι ανησυχητικό, καθώς τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν ήδη συνδεθεί με πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως ευερέθιστο έντερο, δυσπεψία, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και φλεγμονώδη νοσήματα.

    Η έρευνα περιλάμβανε 150 ασθενείς με Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και 302 υγιείς μάρτυρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, αναψυκτικά, fast food, λιπαρά και σάλτσες. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στους ασθενείς με Ελικοβακτηρίδιο.

    Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από Ελικοβακτηρίδιο μέσω των συστατικών τους όπως το υψηλό αλάτι, οι αυξημένες ποσότητες υδατανθράκων και η προκαλούσα φλεγμονή. Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και του κινδύνου λοίμωξης από Ελικοβακτηρίδιο. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία ενός διαιτητικού πλάνου πλούσιου σε φυσικά τρόφιμα για την πρόληψη των λοιμώξεων.

    Η νέα αυτή έρευνα θέτει ένα σημαντικό ερώτημα για την υγεία μας και επενδύει την ανάγκη για μελλοντικές έρευνες για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων και την ανάπτυξη παρεμβάσεων για την πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη για μια διατροφή που επικεντρώνεται σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα για την βέλτιστη υγεία και πρόληψη νόσων.

    Πηγή: Ebrahimi Z, Shateri Z, Nouri M, et al. Ultra-processed food intake and risk of Helicobacter pylori infection: A case–control study. Food Sci Nutr 2024 Apr 1.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα