4 Ιουλίου 2024

    Ο ρόλος της ΕBU και οι πιέσεις που δέχτηκε η Ιρλανδή Bambie Thug για το σύνθημα της Παλαιστίνης στη Eurovision 2024

    Η Bambie Thug, η Ιρλανδή εκπρόσωπος στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις και αφήνει αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Μπορείας Ένωσης (ΕΒΥ), οργανώτριας αρχής του μουσικού διαγωνισμού. Η Bambie Thug, που εκπροσωπεί την Ιρλανδία, αποκάλυψε ότι υπέστη πιέσεις από την ΕΒΥ ώστε να αλλάξει τα συνθήματα που είχε γράψει στο σώμα της υπέρ της Παλαιστίνης για την εμφάνισή της στη σκηνή του διαγωνισμού.

    Ο λόγος που αποφάσισε να περάσει αυτά τα συνθήματα στο σώμα της ήταν για να προβάλει τα μηνύματα της «κατάπαυσης του πυρός» και της «ελευθερίας για την Παλαιστίνη». Ωστόσο, λόγω των πιέσεων που δέχτηκε αλλάζοντας τα συνθήματα και γράφοντας απλώς το «Crown the Witch» στην οθόνη της σκηνής, λέει η Βambi Thug, έδωσε μία ακόμα φορά το μήνυμα ότι είναι υπέρ της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

    Ακόμη, ένα γεγονός που προκάλεσε συζητήσεις ήταν η εμφάνιση του Σουηδού καλλιτέχνη Eric Saade, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή με ένα παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον λαό της Παλαιστίνης. Η αντίδραση της ΕΒΥ στο συγκεκριμένο γεγονός ήταν να μην δημοσιεύσει την εμφάνιση του Saade στον επίσημο λογαριασμό της Eurovision στο Instagram.

    Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλη την Ευρώπη παρακολούθησαν τον διαγωνισμό και θεωρήθηκε ότι η ΕΒΥ παρέβη το απαγορευτικό της πολιτικής στοιχεία στον διαγωνισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΒΥ έχει απαγορεύσει την παρουσίαση οτιδήποτε πολιτικού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων και σημαιών της Παλαιστίνης.

    Η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός που φέρνει κοντά διάφορες χώρες και πολιτισμούς μέσα από τη μουσική, χωρίς να επιτρέπεται η πολιτική ανάμιξη. Ωστόσο, φαίνεται ότι η προβολή πολιτικών μηνυμάτων από τους καλλιτέχνες δημιουργεί συγκρούσεις και αναστάτωση στην ισορροπία του διαγωνισμού.

    Εν κατακλείδι, η Bambie Thug έφερε στο φως τις πιέσεις που υφίστανται οι καλλιτέχνες από την ΕΒΥ για την προβολή πολιτικών μηνυμάτων, ενώ το παράδειγμα του Eric Saade αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη σαφήνεια και συνέπεια από την ΕΒΥ όσον αφορά την απαγόρευση πολιτικών συμβόλων κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού Eurovision.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα