2 Ιουλίου 2024

    Ο ρόλος των κόκκινων τροφών στην υγεία μας

    Τα χρώματα των τροφών μπορούν να μας δώσουν πολλές πληροφορίες για τα οφέλη που προσφέρουν και οι κόκκινες τροφές δεν αποτελούν εξαίρεση. Αυτές οι φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα ευεργετικά, αντιοξειδωτικά τρόφιμα. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται οι τομάτες, τα κεράσια, τα σταφύλια, τα βατόμουρα, το καρπούζι, το γκρέιπφρουτ, οι φράουλες και τα ρόδια. Το κοινό τους χαρακτηριστικό; Το έντονο κόκκινο χρώμα τους.

    Αυτά τα φρούτα και λαχανικά περιέχουν δύο απαραίτητα φυτοχημικά συστατικά, το λυκοπένιο και οι ανθοκυανίνες. Το λυκοπένιο, που βρίσκεται στις ντομάτες και το καρπούζι, έχει επιδράσεις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές, ιδίως στον καρκίνο του προστάτη. Μάλιστα, τα μαγειρεμένα προϊόντα ντομάτας, όπως ο παστεριωμένος χυμός τομάτας, η σούπα και η σάλτσα, περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιοδιαθέσιμου λυκοπένιου, καθιστώντας την απορρόφησή του πιο εύκολη.

    Η ανθοκυάνη, που υπάρχει σε φρούτα όπως οι φράουλες, τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα κεράσια και το μήλο, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διατηρεί την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες, που βρίσκονται στα κεράσια, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να είναι ωφέλιμες για ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα ή άλλες μορφές φλεγμονής στις αρθρώσεις.

    Πηγή: clickatlife.gr

    Το Χρυσό Αγνό Κόκκινο: Οι Οφέλη των Φρούτων και Λαχανικών με το Έντονο Κόκκινο Χρώμα”
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα