2 Ιουλίου 2024

    Ο ύπνος: Μία συνήθεια που προστατεύει τη ζωή μας

    Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία μας. Αλλά πόσοι από εμάς πραγματικά νοιαζόμαστε να ξυπνάμε σταθερή ώρα κάθε μέρα; Η αλήθεια είναι ότι ο ύπνος και ο κοιμισμένος όρος του, ο κιρκάδιος ρυθμός, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας και να προστατεύσει την υγεία μας σε καρκίνο και καρδιαγγειακές ασθένειες.

    Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Sleep, οι άνθρωποι που έχουν σταθερά πρότυπα ύπνου έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες που σχετίζονται με τον καρκίνο και την καρδιά, καθώς και μια συνολική μείωση 30% στον κίνδυνο θνησιμότητας. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου εξαρτώνται από την ροή του κιρκαδίου ρυθμού και το αν ξυπνάμε και κοιμόμαστε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

    Το βιολογικό μας ρολόι είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ακολουθεί ένα μοτίβο και να προετοιμάζει το σώμα για τον ύπνο και την ξύπνηση. Εάν παραβιάζουμε αυτό το μοτίβο και αλλάζουμε συνεχώς τις ώρες ύπνου μας, τότε δυσρυθμίζουμε το ρολόι μας και αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Γι’αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να έχουμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, όπου κοιμόμαστε και ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

    Αναρωτιέστε πόσο ύπνο χρειαζόμαστε ανά ηλικιακή ομάδα; Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τις ειδικές ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας:

    – Τα βρέφη (4 έως 12 μηνών) πρέπει να κοιμούνται 12 έως 16 ώρες το 24ωρο.
    – Τα παιδιά (1 έως 2 ετών) πρέπει να κοιμούνται 11 έως 14 ώρες το 24ωρο.
    – Τα παιδιά (3 έως 5 ετών) πρέπει να κοιμούνται 10 έως 13 ώρες το 24ωρο.
    – Τα παιδιά (6 έως 12 ετών) πρέπει να κοιμούνται 9 έως 12 ώρες το 24ωρο.
    – Οι έφηβοι (13 έως 18 ετών) πρέπει να κοιμούνται 8 έως 10 ώρες το 24ωρο.
    – Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται 7 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα.

    Έτσι λοιπόν, εάν επιθυμείτε να έχετε έναν υγιή ύπνο και να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου, είναι σημαντικό να τηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Πειραματιστείτε με τις ώρες ύπνου και βρείτε αυτήν που σας ταιριάζει καλύτερα. Προσαρμόστε τις διαδικασίες πριν τον ύπνο, όπως το κλείσιμο του τηλεφώνου και την ρύθμιση της θερμοκρασίας, προκειμένου να διαμορφώσετε μία ρουτίνα που θα βοηθήσει τον εγκέφαλο να προετοιμαστεί για τον ύπνο.

    Πάρτε λοιπόν τον ύπνο σοβαρά και δώστε στο σώμα και στον εγκέφαλό σας την απαραίτητη ξεκούραση. Θα είναι ένα δώρο για την υγεία σας και θα σας βοηθήσει να ζήσετε μια καλύτερη και πιο ενεργητική ζωή.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα