2 Ιουλίου 2024

    Οι κρυφοί δεσμοί του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι

    Το Στόουνχεντζ, αυτό το μεγαλειώδες μνημείο της προϊστορικής εποχής, κρύβει πολλά μυστικά που συνδέονται με το φεγγάρι. Ένα νέο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει πρόσφατα, με στόχο να ανακαλύψει τη λιγότερο γνωστή σχέση ανάμεσα στο μνημείο αυτό και τον φεγγαρόφωτο ουρανό κατά τη διάρκεια ενός σπάνιου σεληνιακού γεγονότος. Οι αρχαιολόγοι, οι αστρονόμοι και οι αρχαιοαστρονόμοι έχουν τώρα την ευκαιρία να εξερευνήσουν την σχέση ανάμεσα σε αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο και τους αρχαίους ανθρώπους που άφησαν αυτό το διάσημο μνημείο.

    Υπάρχουν οι πιθανότητες ότι οι αρχαιολόγοι θα ανακαλύψουν ότι οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ γνώριζαν για την κρίσιμη σεληνιακή στάση και ότι ίσως επέλεγαν αυτήν την τοποθεσία για τον ταφικό θάλαμο τους λόγω της σχέσης του με αυτό το φαινόμενο. Επιπλέον, οι τέσσερις “πέτρες σταθμοί” που σχηματίζουν ένα ορθογώνιο στα τείχη του Στόουνχεντζ μπορεί να έχουν τοποθετηθεί για να σηματοδοτήσουν αυτό το ιδιαίτερο φαινόμενο. Κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης σεληνιακής ακινησίας, το φεγγάρι φαίνεται να ανατέλλει ή να δύει πολύ πιο μακριά προς το βορρά ή το νότο από το συνηθισμένο, κάτι που προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για μελέτη. Το English Heritage, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που διαχειρίζεται πάνω από 400 ιστορικά μνημεία στη Βρετανία, προγραμματίζει να μεταδώσει ζωντανά την ανατολή του φεγγαριού και να φιλοξενήσει μια σειρά εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου στάσης.

    Ο Κλάιβ Ραγκλς, αρχαιοαστρονόμος και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, εξηγεί ότι η ευθυγράμμιση του Στόουνχεντζ με τον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμώνα αποδεικνύει τη σημασία της σχέσης αυτού του μνημείου με τον αστρονομικό κύκλο. Ωστόσο, η πιο σημαντική ερώτηση παραμένει αν υπάρχουν φυσικά δεσμά μεταξύ του Στόουνχεντζ και του φεγγαριού. Κατά τη διάρκεια της προϊστορίας, οι άνθρωποι που ζούσαν τότε είχαν γνώση του κύκλου των φάσεων της σελήνης. Η ερώτηση είναι εάν οι άνθρωποι που κατασκεύασαν το Στόουνχεντζ παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης στάσης, το φεγγάρι ανατέλλει σε μια ασυνήθιστα μακρινή θέση προς το βορρά ή το νότο. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε τώρα είναι σχεδιασμένο για να διερευνήσει αυτήν τη συναρπαστική σχέση, αποκαλύπτοντας τα αρχαία μυστήρια του μνημείου και τη σύνδεσή του με τα ουράνια φαινόμενα.

    Η Τζένιφερ Γουέξλερ, ιστορικός του μνημείου για το English Heritage, εκφράζει τον ενθουσιασμό της για τη συνεργασία με μια λαμπρή ομάδα αρχαιοαστρονόμων και την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη συναρπαστική σχέση μεταξύ του Στόουνχεντζ και της μεγάλης σεληνιακής στάσης. Με τις νέες ανακαλύψεις αυτές, ανοίγεται ένα παράθυρο στο παρελθόν και μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία αυτού του αρχαίου και μυστηριώδους μνημείου.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα