8 Ιουλίου 2024

    Οι πρωτοποριακές περιπέτειες του Eduardo Paolozzi: Μια νέα ματιά στην τέχνη της ποπ αρτ

    Κάποτε, η τέχνη αποτελούσε ένα προνόμιο που απευθυνόταν μόνο στους εκλεκτούς. Εάν θέλατε να απολαύσετε το έργο κάποιου σαν τον Manet ή τον Rembrandt, θα πρέπει είτε να επισκεφθείτε ένα μουσείο είτε να έχετε την τύχη να κατέχετε κάποιες από τις δημιουργίες τους στην ιδιωτική σας συλλογή. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει και στη σύγχρονη εποχή. Τα περισσότερα έργα τέχνης παγκοσμίως φυλάσσονται κλειδωμένα σε ιδιωτικές συλλογές και αρχεία. Τη δεκαετία του 1950, όμως, μία νέα κίνηση στη σύγχρονη τέχνη προσπάθησε να επαναφέρει την τέχνη στα χέρια των μαζών, γεννώντας έτσι την έννοια της ποπ αρτ. Παραδοσιακές μορφές τέχνης, όπως οι πίνακες και τα γλυπτά που εκτίθενται σε γκαλερί και μουσεία, αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος των έργων τέχνης παγκοσμίως, ενώ τα έργα που περιλαμβάνονται σε διαφημίσεις και κόμικς είναι πολύ πιο διαδεδομένα στην κοινωνία. Είναι λοιπόν δίκαιο να αναρωτηθούμε γιατί αυτά τα έργα θεωρούνται λιγότερο τέχνη. Ο Andy Warhol είναι συχνά αναγνωρισμένος ως ο πατέρας της ποπ αρτ, αλλά ο Eduardo Paolozzi έχει επίσης σοβαρές αξιώσεις για τον τίτλο αυτό.

    Οι πρώτες δημιουργίες
    Ο Paolozzi βρήκε την καλλιτεχνική του έμπνευση σε νεαρή ηλικία, ενθουσιασμένος από φτηνά περιοδικά, χαρτοπολτό και κουτάκια τσιγάρων που περιείχαν εκπληκτικά και πολύχρωμα έργα τέχνης. Γρήγορα, άρχισε να δημιουργεί τα δικά του σχέδια και πίνακες, βασίζοντας την κύρια έμπνευσή του σε αυτές τις ταπεινές εικόνες μαζικής παραγωγής. Τελικά, αυτό το ταξίδεψε στο διάσημο College of Art του Εδιμβούργου. Όμως, ήταν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, ζώντας πλάι σε καλλιτέχνες όπως οι Jean Arp, Georges Braque και Fernand Léger, που ο Paolozzi βρήκε πραγματικά τη θέση του. Με τη συντροφιά τους, οι νεαροί καλλιτέχνες βρήκαν γρήγορα τον εαυτό τους στο ρεύμα του σουρεαλισμού και του ντανταϊσμού, κάτι που αποτυπώθηκε στα έργα που δημιούργησε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των γλυπτών από κερί με τη χρήση εξαρτημάτων.

    Σουρεαλιστικές επιρροές
    Όταν επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1950, ο Paolozzi ανέπτυξε αυτές τις σουρεαλιστικές επιρροές που είχε αποκτήσει στο Παρίσι. Δημιούργησε ιστορικά έργα που καλύπτουν πολλά διαφορετικά στυλ και μορφές τέχνης, με τη γλυπτική και το κολάζ να είναι ιδιαίτερα αγαπημένα. Στην πραγματικότητα, το κολάζ του με τίτλο “Ήμουν το παιχνίδι ενός πλούσιου ανθρώπου”, που δημιούργησε το 1947, θεωρείται συχνά ως το πρώτο παράδειγμα ποπ αρτ, ακόμα και πριν από τις διάσημες μεταξοτυπίες του Warhol. Φαίνεται προφανές ότι ο Paolozzi είναι, τελικά, ο πραγματικός πατέρας της ποπ αρτ. Ωστόσο, αυτός ο τίτλος φαίνεται περιοριστικός. Αφού, η δουλειά του ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια κατηγορία τέχνης. Ήταν πρωτοποριακή και όμορφη. Αιχμαλωτίζοντας την καθημερινότητα, αντανακλούσε πίσω στους θεατές την ζωή τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα