4 Ιουλίου 2024

    Οι “superagers” κρατούν το κλειδί για την προστασία από την άνοια

    Η απώλεια μνήμης είναι ένα φαινόμενο που σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουμε καθώς μεγαλώνουμε. Όμως, υπάρχει μια εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα, οι “superagers”. Αυτοί οι άνθρωποι, άνω των 80 ετών, διαθέτουν μια εξαιρετική μνήμη που ανταγωνίζεται την νοητική απόδοση ανθρώπων σε πολύ μικρότερη ηλικία. Πώς τα καταφέρνουν αυτοί οι ανθρώποι να διατηρούν την ευφυία τους όσο γερνούν; Μια περίσσοτερο αναλυτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Μαδρίτης αποκαλύπτει ότι η ακεραιότητα της λευκής ουσίας του εγκεφάλου τους παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της ευφυίας τους.

    Οι επιστήμονες συνέκριναν τις δομές του εγκεφάλου των “superagers” με αυτές άλλων ηλικιωμένων ενηλίκων που αντιμετωπίζουν τυπική απώλεια μνήμης. Και τα ευρήματα ήταν συναρπαστικά. Αποδείχτηκε ότι η λευκή ουσία του εγκεφάλου των “superagers” ήταν πιο υγιής σε σχέση με εκείνη των άλλων ατόμων. Η λευκή ουσία είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία μεταξύ διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου και η κατανόηση αυτής της δομής μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη θεραπειών για την προστασία της μνήμης και της άνοιας.

    Πέρα από την λευκή ουσία, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι “superagers” έχουν επίσης έναν παχύτερο κυκλικό φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την μνήμη, την προσοχή και το κίνητρο. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δομές στον εγκέφαλο που είναι καίριες για τη διατήρηση της ευφυίας και της μνήμης.

    Τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνουμε και εμείς “superagers”; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο τρόπος ζωής μας παίζει έναν κρίσιμο ρόλο. Η ισορροπημένη διατροφή, ο καλός ύπνος και η άσκηση, τόσο σωματική όσο και πνευματική, είναι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση της ευφυίας μας. Επιπλέον, η μείωση των αρνητικών συναισθημάτων και η αποφυγή καταχρήσεων μπορούν επίσης να έχουν θετική επίδραση στον εγκέφαλο.

    Αν και δεν υπάρχει εγγύηση ότι κανείς δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ άνοια, οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί αποδείχτηκαν επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα. Οι “superagers” διατηρούν μια θετική στάση ζωής και παραμένουν πνευματικά και σωματικά ενεργοί, γεγονός που τους βοηθάει να διατηρήσουν την ευφυία τους.

    Συνοψίζοντας λοιπόν, η ισορροπημένη διατροφή, ο καλός ύπνος, η άσκηση, η μείωση των αρνητικών συναισθημάτων και η αποφυγή καταχρήσεων είναι ορισμένες από τις συνήθειες που κάνουν τους “superagers” να ξεχωρίζουν. Μπορεί να μην υπάρχει μια μαγική συνταγή για να γίνουμε “superagers”, αλλά η έρευνα αυτή μας δίνει υποσχέσεις για πιθανές μελλοντικές θεραπείες για την προστασία της μνήμης και της άνοιας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα