22 Ιουνίου 2024

    Πώς να μάθει το παιδί να αντέχει την αναμονή;

    Ένας πολύ σημαντικός στόχος για τους γονείς είναι να μάθουν στα παιδιά τους την υπομονή. Η υπομονή είναι μια δεξιότητα που απαιτεί παρατήρηση, συγκέντρωση και μάθηση. Παρόλα αυτά, δεν είναι τόσο εύκολο να το καταφέρουμε όσο ακούγεται. Πολλές φορές, οι γονείς προσπαθούν να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες των παιδιών τους αμέσως και όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όμως, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, πρέπει να μάθουν ότι δεν είναι δυνατόν να αποκτήσουν ό,τι θέλουν αμέσως και ότι η υπομονή είναι απαραίτητη.

    Κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών, τα μωρά δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Όταν κλαίνε, εκφράζουν δυσφορία ή τις ανάγκες τους, όπως πείνα, πόνο ή κούραση. Η αναμονή για τα μωρά μπορεί να είναι τρομακτική, προκαλώντας τους πανικό και ανασφάλεια. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να ανταποκρίνονται οι γονείς γρήγορα στις ανάγκες τους. Από την ηλικία των 12 μηνών έως των 3 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να έχουν λίγο περισσότερο έλεγχο των συναισθημάτων τους, αλλά εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως τις ανάγκες των άλλων και δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί την έννοια του χρόνου. Σε αυτήν τη φάση, είναι σκόπιμο να ζητάμε από τα παιδιά να περιμένουν για ένα έως δύο λεπτά πριν ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες τους. Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλές αναφορές για να κατανοήσουν τον χρόνο, όπως “όταν ο μπαμπάς γυρίσει από τη δουλειά” ή “όταν τελειώσεις το φαγητό σου”.

    Από την ηλικία των 4 ετών και μετά, τα παιδιά έχουν αρκετά καλύτερη κατανόηση της έννοιας της υπομονής και μπορούν να αντέξουν λίγο περισσότερο πριν ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Είναι επίσης αυτόνομα και μπορούν να φροντίζουν τον εαυτό τους. Εάν η ανάγκη ή η απαίτησή τους δεν είναι επείγουσα, μπορούν να αντέξουν να περιμένουν. Προκειμένου να μάθουν την υπομονή, μπορούμε να ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές:

    1. Δώστε εξηγήσεις: Είναι σημαντικό να εξηγούμε ήρεμα στα παιδιά μας γιατί δεν μπορούν αμέσως να έχουν αυτό που θέλουν. Μπορούμε να τους πούμε ότι πρέπει να περιμένουν για μια ειδική περίσταση ή για έναν ορισμένο χρόνο. Αυτό τους βοηθά να καταλάβουν την απόσταση μεταξύ των επιθυμιών τους και της πραγματικότητας και να μάθουν την αξία της υπομονής.

    2. Παίρνουμε τους επαίνους: Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά όταν δείχνουν υπομονή. Πείτε τους “μπράβο” και αναγνωρίστε τις προσπάθειες που κάνουν.

    3. Χρησιμοποιούμε οπτικά σήματα: Μπορούμε να τοποθετήσουμε μικρά αυτοκόλλητα σε σχήμα ζώων ή φρούτων στο ρολόι και να ζητάμε από το παιδί να περιμένει μέχρι ο δείκτης του ρολογιού να προσγειωθεί στο αυτοκόλλητο. Αυτό το βοηθάει να κατανοήσει καλύτερα τον χρόνο και την έννοια της υπομονής.

    4. Σχεδιάζουμε εκ των προτέρων: Εάν γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις και το παιδί μας θα πρέπει να περιμένει κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούμε να οργανωθούμε εκ των προτέρων παίρνοντας μαζί μας τα απαραίτητα. Μια τσάντα με αγαπημένα παιχνίδια, ένα βιβλίο, ένα μολύβι και ένα γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο σνακ μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να περιμένει χωρίς να βαριέται.

    Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν την αξία της υπομονής και να αντέχουν να περιμένουν. Με αυτόν τον τρόπο, τα ετοιμάζουμε για την πραγματική ζωή, όπου όχι πάντα θα λαμβάνουν αμέσως αυτό που θέλουν. Είναι μια δεξιότητα που θα τους φανεί χρήσιμη σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα