4 Ιουλίου 2024

    Πώς το βιώσιμο και υγιεινό fast food μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

    Ένα νόστιμο κομμάτι κρέας τοποθετείται ανάμεσα σε δύο φρέσκα ψωμάκια, ενώ η μαγιονέζα σιγοβράζει και συναντά την πικάντικη κέτσαπ. Το μοναχικό φύλλο μαρούλι, αν και δροσερό, αδικείται από την τραγανή πίκλα και το αρωματικό μπέικον φαίνεται να είναι ο ιδανικός σύντροφος για τα καραμελωμένα κρεμμύδια που συμπληρώνουν τη γευστική απόλαυση που μόνο ένα burger μπορεί να προσφέρει από το πρώτο δάγκωμα… Όλες αυτές οι εικόνες πρέπει να αποτελούν απλές αναμνήσεις, ή τουλάχιστον να υποστούν σημαντική αλλαγή, καθώς σύμφωνα με μια έρευνα, όσο πιο υγιεινό είναι το φαστ φούντ που καταναλώνουμε, τόσο πιο καλό είναι για το περιβάλλον αλλά και για εμάς τους ανθρώπους. Από μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε από 10 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις περιβάλλοντος σε συνεργασία με την εταιρεία Systemiq προκύπτει ότι η κατανάλωση λιγότερου κρέατος, γαλακτοκομικών και αλατιού και η προσθήκη δημητριακών ολικής άλεσης και όσπριων στα ετοιμα γευματά μπορούν να έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία, το περιβάλλον και το πορτοφόλι μας. Αν το fast food στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθούσε τα πρότυπα που θέτουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας όπως ο ΠΟΥ ή η επιτροπή EAT-Lancet, οι εκπομπές CO2 θα μειώνονταν κατά περίπου 48 εκατομμύρια τόνους ετησίως, εξοικονομώντας αντίστοιχα 38 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα από τους δρόμους. Επιπλέον, η παραγωγή τροφίμων θα γινόταν πιο οικονομική, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να εξοικονομούν 2,8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία, τα έτοιμα γεύματα που πωλούνται προκαλούν ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, οι παθήσεις του ήπατος και ο διαβήτης τύπου 2. Τα πιο υγιεινά και βιώσιμα γεύματα μπορούν να αποτελέσουν πολιτική με οφέλη, σύμφωνα με τον Εντουάρδο Μοντέρο Μανσίγια της ισπανικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών (CECU), ο οποίος συμμετείχε στην έκθεση. Οι βιώσιμες εναλλακτικές δεν χρειάζεται να είναι ακριβές. Αντιθέτως, μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας και τον πλανήτη σε προσιτές τιμές. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη αντιμετωπίζει υψηλό κόστος ζωής. Η παραγωγή τροφίμων είναι ο κυρίαρχος παράγοντας της κλιματικής αλλαγής που σχετίζεται με την κατανάλωση στην ΕΕ, με ποσοστό 38% των εκπομπών CO2. Πιο συγκεκριμένα, το κρέας και τα γαλακτοκομικά έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον σε σχέση με τα φυτικά προϊόντα, λόγω της εκτεταμένης χρήσης γης και νερού, της συνδεσιμότητάς τους με την αποψίλωση των δασών και των μεγαλύτερων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Δεν είναι έκπληξη, λοιπόν, ότι το 70% των εκπομπών από την κατανάλωση τροφίμων στην ΕΕ προέρχεται από προϊόντα ζωικής προέλευσης – το 40% από το κρέας και το 24% από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα θαλασσινά αποτελούν περίπου το 4% των εκπομπών, ενώ τα αυγά αποτελούν το 2%. Αντίθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά αντιπροσωπεύουν μόλις το 7% των εκπομπών, ενώ ο καφές, το τσάι και τα άλλα ροφήματα ανέρχονται περίπου στο 10%. Από την έκθεση προκύπτει ότι τα έτοιμα γεύματα καλύπτουν περίπου το 17% της πρόσληψης θερμίδων στην ΕΕ, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται τα τελευταία 15 χρόνια. Οι κάτοικοι της Ιταλίας, Γερμανίας και Ισπανίας έχουν αυξήσει την κατανάλωση τέτοιου είδους φαγητού κατά 40-60%, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για μια “επικείμενη κρίση υγείας” και καλούν τους αρμόδιους να ενεργήσουν άμεσα. Η πιθανή κρίση σχετίζεται με το γεγονός ότι αυτά τα φαγητά περιέχουν περισσότερο αλάτι, ζάχαρη, λίπος, θερμίδες και ζωικές πρωτεΐνες από ό,τι συνιστούν ο ΠΟΥ και η Επιτροπή EAT-Lancet. Για παράδειγμα, περιέχουν τρεις φορές περισσότερο αλάτι και τέσσερις φορές περισσότερο κόκκινο κρέας, με τα έτοιμα γεύματα πραγματικά να περιέχουν διπλάσια ποσότητα κόκκινου κρέατος σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση στην ΕΕ. Εκτός από το αλάτι και το κόκκινο κρέας, οι άνθρωποι στην ΕΕ καταναλώνουν υπερβολικά ποσά ζάχαρης, λίπους, βοδινού κρέατος, χοιρινού κρέατος, αυγών, γαλακτοκομικών, πουλερικών και πατάτας, ενώ αποφεύγουν τα λαχανικά, τα φρούτα, τα ολικής άλεσης δημητριακά και τα όσπρια, με σοβαρές συνέπειες αφού η λανθασμένη αυτή διατροφή οδηγεί σε θάνατο, καθώς ένα εκατομμύριο θάνατοι στην ΕΕ συνδέονται με την ανθυγιεινή διατροφή. “Βιώνουμε αυτήν τη στιγμή μια υγειονομική κρίση που σχετίζεται με τη διατροφή”, δηλώνει η Άλμπα Γκιλ από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας, η οποία συμμετείχε στην έκθεση, και προσθέτει ότι “οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν την υγεία μας και το μέλλον μας. Είναι λογικό οι υπεύθυνοι της πολιτικής να ορίσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα καταναλώνουμε υγιεινά και προσβάσιμα τρόφιμα”. Φωτογραφία: Pixabay
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα