4 Ιουλίου 2024

    Πρόληψη και αναγνώριση του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμα στάδια

    Σαρώνοντας το κρουαζέρ των σοβαρών ασθενειών, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου, πίσω από τον προστάτη καρκίνο στους άνδρες και τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Αυτός ο καρκίνος κατατάσσεται επίσης ως ο πιο θανατηφόρος καρκίνος για τα δύο φύλα, παγκοσμίως, με το κάπνισμα να είναι η κύρια αιτία. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς, καθώς τα ποσοστά των καπνιστών παραμένουν υψηλά. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να αλλάξει αυτήν την εικόνα, με τη χρήση σύγχρονων θεραπειών που είναι διαθέσιμες.

    Τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα είναι πολλά, με το κάπνισμα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Ακόμη και η έκθεση στον καπνό, με οποιαδήποτε μορφή, καθώς και οι παθητικοί καπνιστές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας. Για το λόγο αυτό, η παύση του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την έκθεση στον αμίαντο και το ραδόνιο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών όπου δεν μπορεί να εντοπιστεί μια συγκεκριμένη αιτία που οδήγησε στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου καρκίνου, σύμφωνα με τον Επαμεινώνδα Σαμαντά, Ογκολόγο και Διευθυντή της Β’ Ογκολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital.

    Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένας ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα είναι ποικίλα. Μερικοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, αλλά οι περισσότεροι εμφανίζουν βήχα, αιμόπτυση, δύσπνοια, θωρακαλγία, καταβολή ή πυρετό. Μετά από απεικονιστικό έλεγχο, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί βιοψία για τον διαχωρισμό των δύο βασικών ιστολογικών τύπων καρκίνου του πνεύμονα, του μικροκυτταρικού και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου, σύμφωνα με τον ειδικό. Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος αποτελεί το 80-90% των περιπτώσεων και περιλαμβάνει κυρίως το αδενοκαρκίνωμα και το πλακώδες καρκίνωμα.

    Η αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, με την εισαγωγή νέων θεραπειών εκτός από το χειρουργείο, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Οι στοχευτικές θεραπείες αποτελούν μια από αυτές τις προτάσεις, καθώς επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις των καρκινικών κυττάρων, για τις οποίες υπάρχουν φάρμακα που είναι διαθέσιμα. Αυτά τα φάρμακα συνήθως λαμβάνονται από το στόμα και στοχεύουν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μια άλλη σημαντική εξέλιξη, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία και έχει επίσης επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτή η θεραπεία προσφέρει μια ενδοφλέβια αγωγή που ενεργοποιεί την ανοσία και προκαλεί μια αποτελεσματική αντίδραση έναντι του καρκίνου, σύμφωνα με τον ειδικό.

    Η πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα είναι εφικτή. Η χρήση της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης σε ετήσια βάση μπορεί να αναγνωρίσει πρώιμα στάδια του καρκίνου του πνεύμονα, γι ‘αυτό πρέπει να γίνεται τακτικά από καπνιστές και πρώην καπνιστές τα τελευταία 15 χρόνια. Στο Metropolitan Hospital, υπάρχει ένα πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου πνευμόνων σε συνεργασία με τον οργανισμό FairLife, όπου εμπλέκονται παθολόγοι, ογκολόγοι πνευμονολόγοι και θωρακοχειρουργοί. Έως σήμερα, έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 100 ασθενείς και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% ανακαλύφθηκε πρώιμος καρκίνος του πνεύμονα. Η έγκαιρη αναγνώριση της νόσου σε αυτές τις περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα