5 Ιουλίου 2024

    Πρωτομαγιά στην Ελλάδα: Η ιστορία μιας πορείας για τα δικαιώματα των εργαζομένων

    Ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα έλαβε χώρα το 1893 στην Αθήνα, υπό την πρωτοβουλία του Σταύρου Καλλέργη, επικεφαλής του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου. Σε εκείνο τον εορτασμό, οι διαδηλωτές ανέφεραν αρκετές απαιτήσεις, όπως η εισαγωγή του 8ωρου εργασίας, η κατανάλωση της Κυριακής ως αργίας, καθώς και η χορήγηση συντάξεων στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Ωστόσο, αυτός ο πρώτος εορτασμός διακόπηκε από επεισόδια. Ο Καλλέργης υπέβαλε ένα αίτημα στη Βουλή, αλλά ο πρόεδρος αρνήθηκε να το προβάλει, γεγονός που προκάλεσε έντονη διαμαρτυρία. Ο Καλλέργης τελικά συλλήφθηκε και φυλακίστηκε για διατάραξη της συνεδρίασης.

    Από εκείνη την περίοδο και μετά, η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται κάθε χρόνο. Το 1936, στις κινητοποιήσεις των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη, τραγωδία χαρακτηρίζεται με την απώλεια 12 ανθρώπων από την επέμβαση των δυνάμεων της τάξης. Η λύπη μιας μητέρας για τον χαμένο γιο της, τον Τάσο Τούση, έμπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο να συγγράψει το ποιητικό του έργο “Ο Επιτάφιος”. Οκτώ χρόνια αργότερα, η Πρωτομαγιά συνδέεται με ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας. Στις 27 Απριλίου του 1944, αντάρτες της ΕΛΑΣ επιχείρησαν μια επίθεση στο δρόμο Μολάων – Σπάρτης, σκοτώνοντας τον γερμανό στρατιωτικό διοικητή της Πελοποννήσου και τρεις στρατιώτες που τον συνόδευαν. Σε αντίποινα, οι ναζί αποφάσισαν την εκτέλεση 200 κομμουνιστών και όλων των ανδρών που συνελήφθησαν ανάμεσα στην περιοχή των Μολάων και Σπάρτης. Παρά τις προσπάθειες των ανταρτών και του αρχιεπίσκοπου Δαμασκηνού, οι 200 εκτελέστηκαν στην Καισαριανή στις 1 Μαΐου 1944, ενώ πάνω από 100 άνθρωποι εκτελέστηκαν στην Λακωνία.

    Τα επακόλουθα πολέμου και η περίοδο της μεταπολίτευσης είχαν το δικό τους αντίκτυπο στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις. Η πρώτη ανοικτή συγκέντρωση μετά τη μεταπολίτευση πραγματοποιήθηκε το 1975 στην πλατεία Κοτζιά και χαρακτηρίστηκε από μαζική συμμετοχή. Από το επόμενο έτος, η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς φιλοξενείται μπροστά από το κτίριο της ΓΣΕΕ στο Πεδίο του Άρεως.

    Μέσα από αυτήν την ιστορία, η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα αποτελεί μια πορεία για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι μια ημέρα μνήμης, αγώνα και αλληλεγγύης, όπου τιμούνται οι άνθρωποι που θυσιάστηκαν για το δικαίωμα σε δίκαιη και ανθρώπινη εργασία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα