3 Ιουλίου 2024

    Πρωτοποριακή μέθοδος πρόληψης εμφραγμάτων και θανάτων: Το προληπτικό στέντ που αλλάζει την καρδιολογία

    Τα εμφράγματα καρδιάς και οι αιφνίδιοι θάνατοι συνιστούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας παγκοσμίως. Ωστόσο, η καρδιολογική κοινότητα αναζητά συνεχώς νέες προληπτικές μεθόδους για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αυτών των παθήσεων. Ένα από τα πιο ενθαρρυντικά ευρήματα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας που διεξήχθη στην Ατλάντα πρόσφατα.

    Ο καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Τούτουζας, πραγματοποίησε ομιλία στο συνέδριο και ανέδειξε μία προληπτική μέθοδο για την αποφυγή των εμφραγμάτων και των θανάτων. Η μέθοδος αυτή εξετάζει αθηρωματικές πλάκες που προκαλούν στένωση στις αρτηρίες και εφαρμόζει ένα προληπτικό στέντ για να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος ή θανάτου. Η μέθοδος αυτή, αν και δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα στην κλινική πράξη, θεωρείται ριζοσπαστική και θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα υγείας.

    Μία από τις πρωτότυπες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο αφορούσε τη συνδυαστική θεραπεία με τη χρήση προληπτικού στέντ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τούτουζα, αν ο ασθενής πάσχει από αθηρωματική πλάκα που προκαλεί στένωση μεγαλύτερη του 50%, αλλά δεν είναι σημαντική ή οδηγεί σε ισχαιμία, η τοποθέτηση του προληπτικού στέντ μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο εμφράγματος και θανάτου.

    Ωστόσο, η μέθοδος αυτή δεν είναι απαλλαγμένη από κινδύνους. Ο καθηγητής αναφέρει ότι υπάρχει πάντα ο φόβος της εμφάνισης επιπλοκών από το στέντ. Ωστόσο, με τη χρήση των νέων στεντ που χρησιμοποιούνται πλέον, φαίνεται ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και ο κίνδυνος επιπλοκών μειώνεται σημαντικά. Αν η πρακτική αυτή ενσωματωθεί στην κλινική πράξη, θα αποτελέσει αναμφίβολα μια πραγματική επανάσταση στον τομέα της καρδιολογίας.

    Το συνέδριο παρουσίασε επίσης ευχάριστα νέα στον τομέα της υγείας της καρδιάς. Ο καθηγητής Τούτουζας αναφέρθηκε σε μία μελέτη από τη Βραζιλία που δείχνει ότι η αισιοδοξία, η συγχώρεση και η ευγνωμοσύνη μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη συστολική πίεση. Η μελέτη περιλάμβανε 100 άτομα με υπέρταση, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε μόνο τη συνήθη αγωγή, ενώ η δεύτερη ομάδα ενθαρρύνθηκε να εστιάσει σε θετικά συναισθήματα και να είναι ευγνώμονα και συγχωρητική.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η δεύτερη ομάδα είχε μείωση της συστολικής πίεσης κατά 7,6 μιλιμέτρα υδραργύρου, ενώ η πρώτη ομάδα δεν είδε σημαντική βελτίωση. Αυτό αποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η συναισθηματική κατάσταση στην υγεία της καρδιάς μας. Η ευαισθησία, η αποφυγή υπερβολικών αντιδράσεων στο περιβάλλον μας και η πνευματική άσκηση αποδεικνύονται πλέον ως ευεργετικές για την υγεία μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα