1 Ιουλίου 2024

    Προβλήματα αναδυόμενης ενηλικίωσης: Ο αγώνας των νέων για την επιτυχή προσαρμογή

    Η περίοδος της αναδυόμενης ενηλικίωσης αντιπροσωπεύει μια πρόκληση για τους νέους ανθρώπους, καθώς αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες στη μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή. Αυτή η περίοδος, που εκτείνεται από τα 18 έως τα 26 έτη, επιτρέπει στους νέους να απολαύσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία που ποθούν, χωρίς να φέρουν τις πλήρεις ευθύνες της ενηλικίωσης. Ωστόσο, αυτή η περίοδος συνοδεύεται από σημαντικές αναπτυξιακές προκλήσεις, όπως η αναζήτηση ταυτότητας, αυτοεκτίμησης, λειτουργικών σχέσεων και ρεαλιστικών στόχων.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο εγκέφαλος συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, όταν και ολοκληρώνεται το κέντρο κριτικής σκέψης και λογικής. Έτσι, η πλήρης ενηλικίωση αναπτυξιακά ξεκινά αργότερα από τα νομικά όρια της ενηλικίας. Επίσης, σε κοινωνίες με κοινωνική κρίση, οι νέοι ενήλικες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην υιοθέτηση αξιών, στην θέσπιση στόχων και στον αποχωρισμό από το οικογενειακό περιβάλλον.

    Στην Ελλάδα, υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό νέων ανθρώπων που παραμένουν ανενεργοί στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την επιμόρφωση (NEETs). Οι NEETs αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα, με τις συνέπειες της διαδικτυακής εξάρτησης, απομόνωσης, παραίτησης και κοινωνικής φοβίας. Κατά την περίοδο της αναδυόμενης ενηλικίωσης, ο νεαρός άνθρωπος αντιμετωπίζει αστάθεια λόγω των συνεχών αναζητήσεων και πειραματισμών στην προσωπική και επαγγελματική ζωή, καθώς και της σύγκρουσης ανάμεσα στο πλάνο ζωής που έχουν εξακολουθήσει να ακολουθούν και την πραγματικότητα που βιώνουν.

    Σε αυτή τη φάση, οι νέοι εστιάζουν περισσότερο στον εαυτό τους, με στόχο την απόκτηση προσωπικής επάρκειας. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν μια πληθώρα επιλογών και πιθανοτήτων, αλλά και απογοητεύσεις. Η αβεβαιότητα για την ενηλικίωση προκύπτει από την κατανόηση της ανάληψης ευθυνών, της κατανόησης των δυναμικών των σχέσεων και της λήψης αποφάσεων. Κάθε μετάβαση και αλλαγή ρόλου μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού, ακινητοποίηση ή ακόμα και άρνηση. Η μετάβαση συνιστά εξέλιξη για τους νέους ενήλικες και κάθε επιλογή συνοδεύεται από απώλεια και διάψευση της πεποίθησης ότι μπορούμε να έχουμε τα πάντα.

    Συνοπτικά, η κατανόηση, η ενσυναίσθηση και η ενίσχυση των νέων ατόμων κατά τη διάρκεια της μετάβασης είναι σημαντική για την επιτυχή προσαρμογή και πρόοδο τους, καθώς και για την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής. Πρέπει να τους δώσουμε την αναγκαία υποστήριξη και κατεύθυνση προκειμένου να βιώσουν μια ομαλή μετάβαση προς την ενηλικίωση.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα