4 Ιουλίου 2024

    Ψηφιακή Επανάσταση στην Υγεία: Η Μεταμόρφωση των Ψηφιοποιημένων Δεδομένων

    Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, οι συμμετέχοντες έθιξαν το μεγάλο δυναμικό των ψηφιοποιημένων δεδομένων υγείας για την επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη. Το φόρουμ, το οποίο διεξάγεται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 10 έως τις 13 Απριλίου.

    Ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας για την αξιοποίηση των δεδομένων υγείας και δήλωσε ότι “δεν μπορεί κάθε κράτος-μέλος να κάνει αλγοριθμική αποτίμηση στον τομέα αυτόν μόνο του. Αν το κάνουμε μόνοι μας θα αποτύχουμε”. Επίσης, αναφέρθηκε στη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων με την αντιστοίχιση του ΑΦΜ με τα στοιχεία της Κοινωνικής Ασφάλισης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να συνεργαστούν όλες οι εμπλεκόμενες αρχές για την προώθηση της ψηφιοποίησης.

    Στη συζήτηση πήρε επίσης μέρος ο Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Υγείας, ο οποίος ανέφερε ότι “υπάρχει η ανάγκη να λαμβάνουμε δεδομένα για να παίρνουμε σωστές αποφάσεις”. Επιπλέον, πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου φορέα υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία και διαχείριση χώρου δεδομένων υγείας.

    Η Νίκη Τσούμα, Διευθύνουσα Σύμβουλος στο Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), επισήμανε τον ρόλο τους στην υποστήριξη των υπουργείων Υγείας και Εργασίας με συστήματα για τη διαχείριση των δεδομένων υγείας και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Επίσης, αναφέρθηκε στη δημιουργία και ανανέωση του ψηφιακού βιβλιαρίου υγείας, το οποίο παρέχει πρωτογενή δεδομένα για τον πολίτη και τον ενημερώνει για την υγεία του.

    Ο Δημήτρης Κατεχάκης, Επικεφαλής στο Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του Ίδρυματος Τεχνολογίας και Έρευνας, επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας και αλληλοσυνδεσιμότητας των δεδομένων υγείας, ώστε να επιτευχθούν πρωτογενείς χρήσεις. Τόνισε, επίσης, ότι το μέλλον είναι θετικό για την ψηφιοποίηση της υγείας και ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταταχθεί στην έβδομη θέση στα έργα έρευνας. Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων και την ενσωμάτωσή τους στην κλινική πρακτική.

    Η συζήτηση αποτελεί μέρος του Φόρουμ, το οποίο παρακολουθείται online δωρεάν, και περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του φόρουμ. Οι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συμμετέχουν στο 4ήμερο Φόρουμ του Απριλίου παρουσιάζονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα