1 Ιουλίου 2024

    Σκοτεινή αύξηση των καρκίνων του παχέος εντέρου σε νεαρές ηλικίες

    Μία ανησυχητική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου έχει παρατηρηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά και τους νέους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο “Digestive Disease Week”. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ετών 1999 και 2020, το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε απίστευτα κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, 333% στους έφηβους ηλικίας 15-19 ετών και 185% στους νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών.

    Οι ερευνητές, αξιοποιώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων “Wonder Database” των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέλυσαν τις τάσεις σε ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 10-44 ετών κατά την περίοδο 1999-2020. Το 2020, 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με 0,1 ανά 100.000 το 1999. Οι διαγνώσεις στους έφηβους ηλικίας 15-19 ετών αυξήθηκαν από 0,3 σε 1,3 ανά 100.000, ενώ για τους νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών από 0,7 σε 2 ανά 100.000.

    Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι, παρότι ο αριθμός των περιστατικών σε παιδιά και έφηβους δεν είναι αρκετά υψηλός για να αιτιολογηθεί η ευρεία χρήση κολονοσκοπήσεων, θα πρέπει να εξεταστούν πιο ατομικές προσεγγίσεις. Ωστόσο, παρατηρήθηκε και αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου και σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Οι ποσοστώσεις αυξήθηκαν κατά 71% στις ηλικίες 30-34 ετών, 58% στις ηλικίες 35-39 ετών και 37% στις ηλικίες 40-44 ετών. Παρατηρήθηκε ότι η τελευταία ηλικιακή ομάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, φθάνοντας τα 20 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2020.

    Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, υπάρχουν και τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η καπνοχρήση, η κατανάλωση αλκοόλ και οι διατροφικές συνήθειες, που περιλαμβάνουν χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών καθώς και διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Επιπλέον, η καθιστική ζωή, η παρουσία βακτηριδίων που μπορεί να προκαλέσουν όγκους, η χρήση αντιβιοτικών και η κατανάλωση διατροφικών προσθέτων είναι πιθανοί, αλλά όχι αποδεδειγμένοι, παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Αυτή η ανησυχητική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρές ηλικίες απαιτεί περαιτέρω έρευνα και προσωποποιημένες προσεγγίσεις για την πρόληψη και τον έλεγχο αυτής της σοβαρής παθήσεως. Είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τους παράγοντες κινδύνου και να τηρούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τρόπους ζωής για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα