Η Μεγάλη Εβδομάδα φτάνει στο τέλος της! Κάποιοι από εμάς νήστεψαν εδώ και μια εβδομάδα, άλλοι και τις 50 ημέρες, όμως το πιο πιθανό είναι πως την Κυριακή του Πάσχα οι αντιστάσεις μας θα «χαλαρώσουν» και θα ενδώσουμε σε αρκετά εδέσματα. Πριν καθίσετε, λοιπόν, στο πασχαλινό τραπέζι, είναι καλό να γνωρίζετε τις θερμίδες που προσδίδουν οι αγαπημένες πασχαλινές λιχουδιές.
Τρόφιμο/ Ρόφημα Θερμίδες
Αρνί ψητό μπούτι (100 γρ) ~270
Τζατζίκι (με πλήρες γιαούρτι) (100 γρ) ~110
Αρνί παϊδάκια στη σχάρα (100 γρ) ~350
Κουλουράκια Πασχαλινά (~2 κουλουράκια) ~250
Κατσίκι ψητό μπούτι (100 γρ) ~190
Τσουρέκι (1 λεπτή φέτα, ~60 γρ) ~140
Κοκορέτσι (100 γρ) ~190
Πασχαλινό σοκολατένιο αυγό (1 μικρό κομμάτι~50 γρ) ~260
Μαγειρίτσα (1 μερίδα ~300 γρ) ~550
Κρασί λευκό (~120 mL) ~85
Αυγό βραστό ~75
Μπύρα (330 mL) ~135
Πατάτες φούρνου (100 γρ) ~145
Ούζο (45 mL) ~105
Πατάτες τηγανητές (100 γρ) ~280
Όπου κι αν βρεθείτε την Κυριακή του Πάσχα, σίγουρα θα σας «περικυκλώσει» μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων και μάλιστα σε υπερποσότητες. Αν, λοιπόν, επιθυμείτε να απολαύσετε το γεύμα σας χωρίς να ανησυχείτε για το βάρος σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω απλές συμβουλές:
1. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό. Μπορείτε να επιλέξετε ένα ποτήρι ημιαπαχούς γάλακτος με λίγα δημητριακά ολικής άλεσης, δύο πασχαλινά κουλουράκια ή μια λεπτή φέτα τσουρέκι (περίπου 50-60 γρ).
2. Μείνετε μακριά από το τσιμπολόγημα πριν καθίσετε στο τραπέζι. Τσιμπολόγημα πριν το γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και λιπαρών ουσιών. Δοκιμάστε να φτιάξετε μια ποικιλία φρούτων και τυριών με μειωμένα λιπαρά για ενδιάμεσο.
3. Γεμίστε το πιάτο σας με λαχανικά. Χωρίστε το υπόλοιπο πιάτου σας στη μέση και μοιράστε το μισό για κρέας και το άλλο μισό για πατάτες, ρύζι ή ψωμί.
4. Απολαύστε μια μικρή ποσότητα επιδόρπιο. Μην υπερβαίνετε σε ποσότητα γλυκού για να αποφύγετε παραπανίσιες θερμίδες.
5. Τρώτε αργά και απολαύστε το γεύμα σας. Αφήστε τον εαυτό σας να ευχαριστηθεί την παρέα και το γιορτινό κλίμα.
6. Φροντίστε για ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα. Προτιμήστε λαχανικά, γιαούρτι, φρούτα και δημητριακά και αποφύγετε τα πασχαλινά περισσεύματα.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι το Πάσχα δεν διαρκεί παρά μόνο μία μέρα. Την επόμενη ημέρα μπορούμε να επιστρέψουμε στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς. Άλλωστε, μια ιδέα θα ήταν να εφαρμόσουμε ημέρα “νηστείας” και να απουσιάζουν κυρίως τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης την επόμενη μέρα. Αν υπάρχουν περισσεύματα από το πασχαλινό τραπέζι, καταναλώστε τα με μέτρο και πάντα σε συνδυασμό με σαλάτα.
Τέλος, μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας με νερό ή άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως τσάι ή σόδα μιας και οι απώλειες νερού μέσω του ιδρώτα θα είναι αυξημένες. Καλό Πάσχα σε όλους!
Πηγή