30 Ιουνίου 2024

    Θανατηφόρο πικάντικες μύδια με φρέσκο τζίντζερ και λεμόνι

    Υλικά (για 4 άτομα):
    – 1 κιλό φρέσκα μύδια, με το κέλυφος
    – 1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένη
    – χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
    – 1-2 κουταλάκια γλυκού τσίλι σε σκόνη ή καυτερό μπούκοβο (ή όσο αντέχετε)
    – 2 κουταλιές σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
    – 40 ml ελαιόλαδο
    – αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Εκτέλεση:
    Ξεκινάμε βάζοντας τα μύδια σε μια λεκάνη με άφθονο, ελαφρώς αλατισμένο νερό για να απομακρύνουμε τυχόν υπολείμματα άμμου. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και με ένα σκληρό βουρτσάκι τρίβουμε καλά τα κελύφη τους. Έπειτα, τραβάμε και απομακρύνουμε την “μπούκα” των μυδιών από το κάτω μέρος του κελύφους. Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν για 15 λεπτά σε ένα μεγάλο σουρωτήρι.

    Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε μια φαρδιά και ανοιχτή κατσαρόλα, μέχρι να αρχίσει να οστρακώνεται και να αρωματίζεται. Ρίχνουμε αμέσως όλα τα μύδια, το σκόρδο, τον χυμό και το ξύσμα των λεμονιών, το τσίλι και το τζίντζερ. Σκεπάζουμε αμέσως την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, μέχρι να ατραπούν τα μύδια. Πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν και αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Με μία τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα μύδια σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Βράζουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πήξει ελαφρώς (προσέχουμε μη σκάσει). Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε ελαφρώς, αν χρειάζεται. Περιχύνουμε τα μύδια, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα