4 Ιουλίου 2024

    Το Αίσθημα: Το Αγγίγμα ως Αντισταθμίστηκη Θεραπεία για Πόνο, Κατάθλιψη και Άγχος

    Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Nature Human Behaviour», το άγγιγμα μπορεί να μειώσει τον πόνο, την κατάθλιψη και το άγχος σε ενήλικες και νεογέννητα. Οι ερευνητές ανασκόπησαν 212 προηγουμένως δημοσιευμένες μελέτες και πραγματοποίησαν μια στατιστική ανάλυση των ευρημάτων 85 μελετών που περιελάμβαναν ενήλικες και 52 μελετών που περιελάμβαναν νεογέννητα. Η ανασκόπηση δείχνει ότι οι παρεμβάσεις αφής μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ότι το άγγιγμα παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία.

    Η μελέτη αποκάλυψε ότι το άγγιγμα μπορεί να μειώσει τον πόνο, την κατάθλιψη και το άγχος στους ανθρώπους. Το εύρημα αυτό είναι ισχύει τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα νεογέννητα. “Η μελέτη μας δείχνει ότι οι ‘παρεμβάσεις αφής’ είναι οι πλέον κατάλληλες για τη μείωση του πόνου, της κατάθλιψης και του άγχους σε ενήλικες και παιδιά καθώς και για την αύξηση βάρους στα νεογέννητα”, αναφέρουν οι ερευνητές.

    Σε προηγούμενες μελέτες, εντοπίστηκε ότι το άγγιγμα μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις σε ειδικές ομάδες. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα 20λεπτο ηπιο μασάζ καθημερινά για έξι εβδομάδες μείωσε την επιθετικότητα και τα επίπεδα στρες σε ηλικιωμένους με άνοια. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη ανέφερε ότι το μασάζ βελτίωσε τη διάθεση των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

    Η ομάδα επισημαίνει επίσης ότι το άγγιγμα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο για τους υγιείς όσο και για τους ασθενείς ανθρώπους. Ωστόσο, οι τελευταίοι φαίνεται να επωφελούνται περισσότερο από το άγγιγμα, ειδικά όσον αφορά την ψυχική υγεία. Τα θετικά αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αισθητά στα πρόωρα νεογέννητα, σημειώνει ο επιστήμονας Φρεντερίκ Μισόν.

    Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι το άγγιγμα από τους γονείς φαίνεται να είναι πιο ευεργετικό για τα νεογέννητα από το άγγιγμα από άγνωστα άτομα. «Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την όσφρηση ή με τις διαφορές στον τρόπο που τα κρατούν οι γονείς τους», υποθέτει ο ερευνητής Βίλε Χαρτζούνεν. Παρ’ όλα αυτά, αν και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, αναγνωρίζεται ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.

    Συνοψίζοντας, η έρευνα αυτή αποτελεί μια πρώτη ματιά στα οφέλη που προσφέρει το άγγιγμα για την ψυχική υγεία. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τη σχέση ανάμεσα στις διάφορες μορφές άγγιγματος και την ψυχολογική ευεξία. Όπως δηλώνει η καθηγήτρια Κατερίνα Φωτοπούλου, αυτή η έρευνα παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα οφέλη των παρεμβάσεων αφής στην υγεία, αλλά πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή και να μην γενικεύουμε τα αποτελέσματα σε διαφορετικές κουλτούρες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα