4 Ιουλίου 2024

    Το Netflix αντιμετωπίζει κατηγορίες για την χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε ένα ντοκιμαντέρ: Μια νέα απόπειρα ψευδαισθήσεων;”

    Η υπηρεσία ροής Netflix έχει βρεθεί στο επίκεντρο προσοχής μετά την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να παρεμβάλλει και να αλλάξει ορισμένα πλάνα στο ντοκιμαντέρ του “What Jennifer Did”. Οι ισχυρισμοί περιλαμβάνουν ότι ορισμένες φωτογραφίες στο ντοκιμαντέρ αυτό, που είναι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία εγκλήματος, έχουν τροποποιηθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Οι κατηγορίες έχουν προκαλέσει σοβαρές επικρίσεις κατά του Netflix, καθώς αμφισβητούν την ακεραιότητα και την αυθεντικότητα του ντοκιμαντέρ.

    Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην πραγματική ιστορία μιας νεαρής γυναίκας από τον Καναδά, της Jennifer Pan, η οποία καταδικάστηκε για την εμπλοκή της σε ένα προπληρωμένο έγκλημα φόνου των γονιών της το 2010. Ο Nam Nguyen, ένας γνωστός της Pan, ορίζει την Jennifer ως ένα άτομο “ειλικρινές, χαρούμενο, γνήσιο και γεμάτο αυτοπεποίθηση”. Ωστόσο, πρόσφατες αποκαλύψεις αναφέρουν ότι ορισμένες εικόνες που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ έχουν υποστεί τροποποιήσεις ή έχουν δημιουργηθεί με την χρήση της τεχνολογίας AI. Μια από τις εικόνες δείχνει τη Jennifer να δηλώνει το σύμβολο της ειρήνης, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι η εικόνα έχει υποστεί παρέμβαση με τη χρήση της τεχνολογίας AI. Τα δάχτυλα του χεριού της Jennifer φαίνονται παραμορφωμένα, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Είναι γνωστό ότι η τεχνολογία δημιουργίας εικόνων τεχνητής νοημοσύνης αντιμετωπίζει δυσκολίες όταν προσπαθεί να αναπαράγει ανθρώπινα χέρια. Η καθηγήτρια τεχνητής νοημοσύνης, Amelia Winger-Bearskin, δήλωσε στην Washington Post ότι “το λογισμικό που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη δεν μπόρεσε να αντιληφθεί πλήρως τον όρο ‘χέρι’ και δυσκολεύεται να το αποτυπώσει”. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι “τα χέρια έχουν ποικίλα σχήματα, μεγέθη και μορφές, και οι εικόνες στα σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των αλγορίθμων συνήθως επικεντρώνονται στα πρόσωπα”.

    Αν και οι δηλώσεις του Netflix δεν έχουν επιβεβαιωθεί, η προοπτική της χρήσης της τεχνολογίας AI για να παραπλανήσει το κοινό σε σχέση με το ντοκιμαντέρ είναι αμφιλεγόμενη. Ένα ντοκιμαντέρ οφείλει να παρουσιάσει μια ιστορία με ακεραιότητα και αυθεντικότητα, και η χρήση της τεχνολογίας AI για να πειράξει τις εικόνες προκαλεί αμφιβολίες.

    Είναι σημαντικό να σεβόμαστε την αλήθεια και την ευθύνη των μέσων ενημέρωσης, καθώς η παραπλάνηση του κοινού μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην αντίληψη και την εμπιστοσύνη του κοινού. Ελπίζουμε ότι οι κατηγορίες αυτές θα διερευνηθούν πλήρως και θα αναδειχθεί η αλήθεια πίσω από την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα