30 Ιουνίου 2024

    Το θαυματουργό φάρμακο από τη φύση για το πεπτικό σύστημα

    Ο τίτλος θα ήταν: “Ο μάραθος: Το φυσικό φάρμακο που εξαλείφει τη δυσπεψία”

    Αυτό το φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα και από τους Αρχαίους Έλληνες και τους Βυζαντινούς, ήταν γνωστό τόσο για τις ιατρικές του ιδιότητες, όσο και για το γευστικό του προφίλ. Στην Άπω Ανατολή, χρησιμοποιούνταν ως αντίδοτο για τα δαγκώματα φιδιών και σκορπιών. Ο μάραθος χρησιμοποιείται ως φάρμακο για προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως η δυσπεψία, οι κοιλιακοί και στομαχικοί πόνοι, καθώς και οι κολικοί. Επίσης, το φυτό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του βρογχικού καταρρόης, ακόμη και σε παιδιά. Ο μάραθος είναι αυτοφυές στην περιοχή της Μεσογείου και την ανατολική Ευρώπη και έχει ενσωματωθεί σε πολλές χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την έκθεση. Τα εδώδιμα τμήματα του φυτού είναι τα φύλλα, οι νεαροί βλαστοί και οι σπόροι.

    Ο μάραθος έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Έχει ορεκτική, ευστόμαχη, αντιοξειδωτική, τονωτική, αντισπασμωδική, χαλαρωτική, αντιφλεγμονώδη, αποχρεμπτική, αντιμικροβιακή, γαλακταγωγό, ηπατοπροστατευτική και υπογλυκαιμική δράση. Χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φαρμακευτικό προϊόν φυτικής προέλευσης για την αντιμετώπιση συμπτωματικών ενοχλήσεων του πεπτικού συστήματος, της έμμηνης ρύσης και του κρυολογήματος.

    Για να απολαύσετε τα οφέλη του μάραθου, συνιστάται η κατανάλωση του φρέσκου φυτού, καθώς το άρωμα του μειώνεται με τη διατήρησή του στο ψυγείο. Ο μαραθόσπορος μπορεί να προσθέσει ευχάριστο άρωμα στο ψωμί και να χρησιμοποιηθεί για το γαρνίρισμα εδεσμάτων. Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση του εάν υπάρχει υπερευαισθησία σε άλλα φυτά της οικογένειας Apiaceae (Umbelliferae), όπως ο γλυκάνισος, το κύμινο, το σέλινο, ο κόλιανδρος και ο άνηθος, ή εάν υπάρχει υπερευαισθησία στην κύρια δραστική ουσία τους, την ανηθόλη. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα και τα βλεννογόνους. Σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα μέθης. Για συμπτωματική θεραπεία ενηλίκων και εφήβων άνω των 12 ετών, που αντιμετωπίζουν ενοχλήσεις όπως ο τυμπανισμός και ο μετεωρισμός, δεν πρέπει να λαμβάνεται για περισσότερο από δύο συνεχόμενες εβδομάδες. Για παιδιά ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και 12 ετών, συνιστάται η βραχυπρόθεσμη χρήση σε ήπια συμπτώματα για λιγότερο από μία εβδομάδα. Η γεύση του μάραθου είναι δροσερή, καυστική, υπόπικρη, υπόγλυκη ή πιπερώδης, ανάλογα με την ποικιλία των σπόρων.

    Τα συστατικά του μάραθου περιλαμβάνουν αιθέριο έλαιο (ανηθόλη, μαραθόλη, φενχόνη, εστραγκόλη κ.α.), βιταμίνες Α, Β (κυρίως Β3 και Β9) και C, πρωτεΐνες, φλαβονοειδή (όπως ρουτίνη, κερκετίνη και γλυκοσίδες), κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και χαλκό.

    Ο μάραθος είναι πραγματικά ένα θαυματουργό φυτό για το πεπτικό σύστημα, που προσφέρει ανακούφιση από πολλά προβλήματα υγείας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα