28 Ιουνίου 2024

    Τρία λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε εύκολα στην κουζίνα σας

    Η κηπουρική μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την ευημερία μας. Όμως, πολλές φορές η έλλειψη χώρου μας αποθαρρύνει από το να αρχίσουμε να καλλιεργούμε τα δικά μας λαχανικά. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να έχουμε μπαλκόνι ή κήπο για να ξεκινήσουμε την κηπουρική. Ένα ηλιόλουστο περβάζι στην κουζίνα μας αρκεί. Αν και δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε τόσο πολλές ποικιλίες φρούτων και λαχανικών όσες σε έναν κήπο, η κηπουρική σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι πολύ επιτυχημένη, αρκεί να ξέρουμε πώς να την προσεγγίσουμε. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από το βιβλίο My Tiny Kitchen Garden της Felicity Hart, που περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές, κόλπα και τεχνικές για να ξεκινήσουμε να καλλιεργούμε τα δικά μας λαχανικά στην κουζίνα μας.

    Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να γνωρίζουμε ποια λαχανικά μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Παρακάτω θα βρείτε τρία από τα πιο νόστιμα λαχανικά που προτείνει η Hart για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και τις συνθήκες καλλιέργειας και τις κορυφαίες συμβουλές της και τυχόν συνταγές στις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα προϊόντα μας.

    1. Πιπεριές τσίλι: Οι πιπεριές τσίλι χρειάζονται ηλιακό φως και τουλάχιστον έξι ώρες απευθείας ηλιακής ακτινοβολίας για να ανθίσουν. Η καλλιέργειά τους απαιτεί ηλιόλουστες συνθήκες, είτε εσωτερικά σε ένα φωτεινό περβάζι, είτε σε ηλιόλουστο υπαίθριο χώρο. Μπορούμε να μαζέψουμε πράσινες τσίλι για μια δροσερή γεύση ή ώριμα κόκκινα για μια πιο γλυκιά γεύση. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε πολλές συνταγές, όπως ζουμερά τσάτνεϊ ή αποξηραμένα τσίλι.

    2. Φύτρες φασολιών: Οι φύτρες φασολιών μπορούν να καλλιεργηθούν εύκολα σε έναν σκιερό πάγκο ή περβάζι. Αποτελούν ένα ιδανικό project για μικρούς χώρους και μεγαλώνουν γρήγορα, προσφέροντας την ιδανική γεύση για πολλά γεύματα. Η καλλιέργεια τους δεν απαιτεί έδαφος, απλά χρειαζόμαστε μερικές κουταλιές φασολιών, ένα βάζο, νερό και υφάσματα που αναπνέουν. Οι φύτρες φασολιών μπορούν να προστεθούν σε stir fries, σαλάτες ή homemade spring rolls.

    3. Στρογγυλές, γλυκές πιπεριές: Οι γλυκές πιπεριές είναι άλλο ένα λαχανικό που μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα στην κουζίνα μας, σε ηλιόλουστα εσωτερικά σημεία. Χρειάζονται άφθονο ηλιακό φως και καλή δόση τροφής. Η καλλιέργεια τους μπορεί να γίνει πλατύδουρμα ή σε γλάστρες που συγκρατούν το νερό. Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ωμές ή μαγειρεμένες, σε πολλές συνταγές ως γεύση ή ως συνοδευτικό.

    Με αυτά τα τρία λαχανικά, μπορούμε να ξεκινήσουμε την κηπουρική μας στο περβάζι της κουζίνας μας. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και τις συνταγές, μπορούμε να απολαμβάνουμε φρέσκα και νόστιμα λαχανικά που έχουμε καλλιεργήσει μόνοι μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα