1 Ιουλίου 2024

    Υγιεινή Διατροφή για Παιδιά: Ποιες Στρατηγικές Να Αποφεύγουν οι Γονείς

    Η προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία αποτελούν μια σημαντική περίοδο για να διαμορφώσουμε υγιεινά διατροφικά πρότυπα στα παιδιά μας. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετούμε υπομονετικές και προσεκτικές στρατηγικές για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να τρώνε υγιεινά. Ωστόσο, κάποιες από τις συνηθισμένες πρακτικές που ακολουθούμε ως γονείς, μπορεί να ανατρέπουν τις προσπάθειές μας για να αποκτήσουν τα παιδιά μας υγιεινές διατροφικές συνήθειες, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου C.S.Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

    Η ανησυχία των γονέων για το αν το παιδί τους τρώει αρκετά ή αν λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να οδηγήσει σε πρακτικές που αναιρούν τις προσπάθειές μας για υγιεινή διατροφή. Ένας στους οκτώ γονείς πιέζει τα παιδιά του να τελειώσουν όλο το φαγητό τους. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μακροπρόθεσμα αυτή η πίεση μπορεί να αφαιρέσει από τα παιδιά τη δυνατότητα να ρυθμίζουν την όρεξή τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές στο μέλλον.

    Επιπλέον, τρεις στους πέντε γονείς προσαρμόζουν τα γεύματα ανάλογα με τις προτιμήσεις των παιδιών τους, οδηγώντας συχνά σε μη υγιεινές επιλογές. Αντί γι’ αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να παρέχουμε στα παιδιά μας ισορροπημένα γεύματα με τουλάχιστον μία επιλογή που είναι συνήθως πρόθυμα να φάνε. Να αποφεύγουμε επίσης τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να έχουν περισσότερη όρεξη και να αυξήσουν την προθυμία τους να φάνε το κανονικό γεύμα.

    Ακόμη, το 12% των γονέων αναφέρει ότι δεν έχει χρόνο να προετοιμάσει υγιεινά γεύματα. Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από πρότυπα και μίμηση. Έτσι, όταν εμείς, ως γονείς, έχουμε ισορροπημένη διατροφή, βοηθάμε τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες. Σχεδόν όλοι οι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μία μέθοδο για να κάνουν τα παιδιά τους να τρώνε λαχανικά.

    Κάποιοι γονείς εμπλέκουν τα παιδιά στην προετοιμασία των λαχανικών, ενώ άλλοι τα ενσωματώνουν σε άλλα τρόφιμα ή προσφέρουν ανταμοιβή για την κατανάλωσή τους. Αντί να γίνεται η ώρα του φαγητού διαμάχη, έντασης και κούρασης, θα πρέπει να προσπαθούμε να συμπεριλαμβάνουμε τα παιδιά στη λήψη αποφάσεων για το τι θα φάμε, να μην τους πιέζουμε να φάνε αυτό που δεν θέλουν και να παρέχουμε μια ποικιλία υγιεινών επιλογών σε κάθε γεύμα. Έτσι, τα παιδιά θα αισθάνονται πιο αυτόνομα και θα αποφύγουμε τις διακράτησης εξουσίας στο τραπέζι.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα