7 Ιουλίου 2024

    Έλληνες γιατροί λένε ΌΧΙ στην άσκοπη συνταγογράφηση αντιβιοτικών και αναλαμβάνουν δράση για την καταπολέμηση των ανθεκτικών μικροβίων

    Η Ελλάδα, γνωστή για την υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών, καλείται να αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα: την ανοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Παρά την προσπάθεια να περιοριστεί η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών μέσω εκστρατειών για την πρόληψη και τη σωστή χρήση τους, η μικροβιακή αντοχή συνεχίζει να αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα παραμένει πρωτοπόρος στις συνταγογραφήσεις αντιβιοτικών, με ποσοστό χρήσης που αγγίζει το 21,7% ανά 1.000 άτομα πληθυσμού, ξεπερνώντας τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ανέρχεται στο 13,1%.

    Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν το «καμπανάκι» για την υγεία και απαιτούν άμεση δράση. Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών, επιστήμονες και γιατροί στην Ελλάδα ξεκινούν μια εκστρατεία για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Με τη συμπλήρωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης κατά των Αντιβιοτικών στις 18 Νοεμβρίου, οι επαγγελματίες της υγείας καλούν τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών και της αποφυγής της άσκοπης συνταγογράφησης.

    Ένα από τα κύρια μηνύματα που οι επαγγελματίες της υγείας προσπαθούν να διαβάσουν στο κοινό είναι ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητα για να αντιμετωπιστούν κοινά προβλήματα υγείας όπως ο πονόλαιμος. Στην πλειονότητά τους, οι πονόλαιμοι οφείλονται σε ιούς και όχι σε βακτήρια, και συνεπώς η λήψη αντιβιοτικών δεν είναι απαραίτητη. Επίσης, οι γιατροί τονίζουν ότι η χρήση αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή και όχι με δική μας πρωτοβουλία.

    Οι συνέπειες της μικροβιακής αντοχής είναι πολύ σοβαρές. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περισσότερα από 35.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη λόγω λοιμώξεων που οφείλονται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Η μικροβιακή αντοχή έχει επίσης σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Προκαλεί προβλήματα στην θεραπεία πολλών λοιμωξών και μειώνει τη δυνατότητα διεξαγωγής χειρουργικών επεμβάσεων και αντικαρκινικής θεραπείας. Επιπλέον, απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια και την ασφάλεια των τροφίμων.

    Η Ελλάδα έχει επίσης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το 12,1% των νοσηλευόμενων εμφάνισε τουλάχιστον μία λοίμωξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Το πρόβλημα αυτό είναι κυρίως συνδεδεμένο με τα νοσοκομεία και τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, η υγεία των ασθενών απειλείται από ενδονοσοκομειακούς μύκητες, οι οποίοι εμφανίζουν αντοχή στα αντιμυκητικά φάρμακα.

    Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, είναι απαραίτητο να ενημερωθούμε και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των γιατρών μας. Οι επαγγελματίες της υγείας εργάζονται για να παρέχουν την καλύτερη ποιότητα φροντίδας για εμάς και η συνεργασία μας είναι ζωτικής σημασίας. Ας προσέχουμε την υγεία μας και ας συνεισφέρουμε στην πρόληψη της μικροβιακής αντοχής που απειλεί τόσο την υγεία μας όσο και τη δημόσια υγεία γενικότερα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα