20 Μαΐου 2024

    Ο ‘Νονός’ των μικροπλαστικών συναντά την παγκόσμια σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών

    Στο πλαίσιο της σύνοδου κορυφής του ΟΗΕ στο Ναϊρόμπι, ο Richard Thompson, γνωστός και ως ο “νονός” των μικροπλαστικών, που ανακάλυψε αυτή τη μορφή ρύπανσης πριν από πάνω από 30 χρόνια, προειδοποιεί για την κρίση που αντιμετωπίζουμε. Η παρουσία του Thompson στη σύνοδο κορυφής θεωρείται σημαντική, καθώς είναι ένας από τους πρωτοπόρους ερευνητές στον τομέα των μικροπλαστικών και έχει συνεισφέρει σημαντικά στην αναγνώριση του προβλήματος αυτού και την ανάπτυξη πολιτικών για την αντιμετώπισή του.

    Η ιστορία του Thompson ξεκίνησε το 1993, όταν παρατήρησε χιλιάδες μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού στην παραλία της Νήσου Μαν. Αυτή η ανακάλυψη ήταν η αφορμή για το ξεκίνημα μιας μακροχρόνιας καριέρας ερευνητή στον τομέα των μικροπλαστικών και την αρχή ενός μεγάλου κινήματος για την προστασία των ωκεανών.

    Ο Thompson εξηγεί ότι το πρόβλημα με τα μικροπλαστικά ξεκινά στη στεριά και όχι στη θάλασσα. Η συλλογή και η ανακύκλωση των μικροπλαστικών αποτελεί μόνο μια μερική λύση και δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κρίση που αντιμετωπίζουμε. Αντίθετα, ο Thompson υποστηρίζει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στο να μειώσουμε τη χρήση του πλαστικού από την πηγή του προβλήματος. Οι συσκευασίες μιας χρήσης και η φιλοσοφία της “παράγω, καταναλώνω, πετάω” πρέπει να αντικατασταθούν με πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις.

    Επιπλέον, ο Thompson προειδοποιεί για την έλλειψη κατανόησης και ευαισθητοποίησης απέναντι στο πρόβλημα των μικροπλαστικών. Οι πολίτες και οι βιομηχανίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη που έχουν και να αναζητήσουν βιώσιμες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.

    Η παρουσία του Thompson στη σύνοδο κορυφής στο Ναϊρόμπι αναμένεται να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και να προωθήσει περαιτέρω δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μικροπλαστικών. Ο Thompson είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του και να επιτύχει πραγματικές και μακροπρόθεσμες λύσεις για την προστασία των ωκεανών και τη διατήρηση του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενεές.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα