6 Ιουλίου 2024

    Ένας αναπάντεχος παράγοντας κρίνει πότε θα μπει ο γιος σας στην εφηβεία

    Οι μητέρες που έχουν την πρώτη τους περίοδο σε νεαρή ηλικία, επηρεάζουν τον χρόνο που ο γιος τους θα μπει στην εφηβεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη Δανία.δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Human Reproduction” και οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 16.000 παιδιά.

    Οι προηγούμενες ερευνητικές μελέτες είχαν δείξει ότι η εφηβεία εμφανίζεται νωρίτερα σήμερα σε σύγκριση με το παρελθόν, πιθανώς λόγω της καλύτερης υγείας των νέων. Ωστόσο, η πρόωρη εμφάνιση της εφηβείας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, των όρχεων, διαβήτη και καρδιοπάθεια.

    Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξετάζουν την επίδραση της ηλικίας της μητέρας στον χρόνο εισόδου του γιου στην εφηβεία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο νωρίτερα η γυναίκα εμφάνισε την πρώτη της περίοδο, τόσο νωρίτερα ο γιος της θα μπει στην εφηβεία. Αντίθετα, όταν η γυναίκα είχε καθυστερήσει την έναρξη της περιόδου της, ο γιος εμφάνιζε αργότερα σημάδια εφηβείας.

    Οι ερευνητές διερευνούν ακόμη τα αίτια αυτής της συσχέτισης μεταξύ μητέρας και γιου. Πιθανότατα, οι γονίδια και οι επιδράσεις του περιβάλλοντος συμβάλλουν στην εμφάνιση της εφηβείας σε νεαρή ηλικία. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που αποδεικνύει τη συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία της μητέρας και τον χρόνο εισόδου του γιου στην εφηβεία.

    Έτσι, είναι σημαντικό για τους γονείς να είναι ενήμεροι για τις επιπτώσεις της πρώτης περιόδου της μητέρας στον γιο τους. Επίσης, οι επιστήμονες συνιστούν περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί που συμβάλλουν σε αυτήν τη συσχέτιση.

    Ανακαλύπτοντας αυτόν τον αναπάντεχο παράγοντα που επηρεάζει τον χρόνο εισόδου των αγοριών στην εφηβεία, η έρευνα μας βαθμίδα εντοπίζει ένα ακόμη κομμάτι του παζλ για την κατανόηση της ανάπτυξης των νέων ανθρώπων. Με περισσότερη έρευνα, μπορεί να υπάρξουν πρακτικές εφαρμογές που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πρώιμης εφηβείας στην υγεία των νέων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα