8 Ιουλίου 2024

    Έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι μπαμπάδες κοιμούνται περισσότερο από τις μαμάδες

    Οι μπαμπάδες αντί για ανανεωμένο ύπνο, πετάνε τα μάτια τους από τον κούτελο για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών τους και να φέρουν ευτυχία στην οικογένεια. Μια πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι οι μπαμπάδες κοιμούνται περισσότερο από τις μαμάδες, προσφέροντας μια αντίξοη εικόνα στα στερεότυπα του ρόλου τους.

    Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στην 69η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, οι μαμάδες κοιμούνται όλο και λιγότερο κάθε χρόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν περισσότερες υποχρεώσεις και είναι πάντοτε «φορτωμένες» με τα καθημερινά καθήκοντα του νοικοκυριού. Οι ανήσυχες μαμάδες αναφέρουν ότι αισθάνονται κουρασμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να έχουν τον κατάλληλο χρόνο για να αναπληρώσουν την απώλεια ύπνου.

    Η έρευνα περιλάμβανε πάνω από 5.806 άτομα, άνδρες και γυναίκες, και απέδειξε ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες ηλικίας κάτω των 45 ετών έχουν έντονη έλλειψη ύπνου. Η έρευνα επίσης αναφέρει ότι με την αύξηση του αριθμού των παιδιών στην οικογένεια, η πιθανότητα μη επαρκούς ύπνου για τις μαμάδες σχεδόν διπλασιάζεται.

    Η ανακάλυψη αυτή είναι ανησυχητική καθώς ο ύπνος αποτελεί ζωτικό συστατικό για την καλή υγεία του ανθρώπου. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά την καρδιά, την νοητική κατάσταση, την ψυχολογία και ακόμη και το βάρος. Επιπλέον, προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες.

    Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να δώσουμε προσοχή στον δικό μας ύπνο, πέρα από τον ύπνο των παιδιών μας. Είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε τις υποχρεώσεις και να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Μια κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο ωράριο ύπνου στην οικογένεια μπορεί να είναι χρήσιμη. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο και να τηρούμε αυστηρά αυτήν. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση τάμπλετ, κινητών και οθονών πριν τον ύπνο, καθώς το φως αυτών των συσκευών ενεργοποιεί το μυαλό και δυσκολεύει τον ύπνο. Είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους που μας χαλαρώνουν πριν τον ύπνο, όπως ένα ζεστό ντους, ένα βιβλίο, ένα αρωματικό λάδι ή ένα ζεστό ρόφημα.

    Το να φροντίσουμε τον ύπνο μας είναι εξίσου σημαντικό με το να φροντίζουμε τα παιδιά μας. Έτσι θα είμαστε πιο ενεργοί και ευτυχισμένοι, δίνοντας το καλύτερο παράδειγμα στα παιδιά μας για μια υγιή ζωή.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα