20 Μαΐου 2024

    Αναπνευστικές λοιμώξεις – Θνησιμότητα: Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο επικίνδυνη

    Η επικινδυνότητα των αναπνευστικών λοιμώξεων διαφέρει ανάλογα με την εποχή του χρόνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health-Europe. Παρόλο που οι περισσότερες περιπτώσεις αναπνευστικών λοιμώξεων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο καλοκαιρινός καιρός μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο, ειδικά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η μελέτη διεξήχθη από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης και αναλύει την επίπτωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα από αναπνευστικά νοσήματα.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα από αναπνευστικές νόσους. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τις επαρχίες της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης για την περίοδο 2006-2019 και παρατήρησαν ότι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω αναπνευστικών νοσημάτων ήταν υψηλότερος κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου και χαμηλότερος κατά τη θερμή περίοδο. Επιπλέον, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν υψηλότερες τον χειμώνα, η θνησιμότητα στους νοσηλευόμενους ασθενείς ήταν υψηλότερη το καλοκαίρι και συνδέθηκε με τις υψηλές θερμοκρασίες.

    Η έρευνα επεσήμανε επίσης ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες στις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό οφείλεται σε φυσιολογικές διαφορές στη θερμορύθμιση, καθώς οι γυναίκες έχουν υψηλότερο όριο θερμοκρασίας για ενεργοποίηση της εφίδρωσης και χαμηλότερη παραγωγή ιδρώτα από τους άνδρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη απώλεια θερμότητας και μεγαλύτερη ευαισθησία στη θερμότητα.

    Τα ευρήματα της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία και τις πολιτικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι κλιματικές συνθήκες κατά την πρόληψη και αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων, προκειμένου να μειωθεί η θνησιμότητα και να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα