4 Ιουλίου 2024

    Ανταρκτική: Οι πάγοι συρρικνώθηκαν φέτος περισσότερο από ποτέ

    Η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική φέτος έχει φθάσει σε νέο αρνητικό ρεκόρ, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC) στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, στις 10 Σεπτεμβρίου, η μέγιστη έκταση των πάγων υπολογίστηκε σε 16,96 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ από το 1979.

    Η απώλεια αυτής της έκτασης, η οποία είναι διπλάσια από την έκταση της Γαλλίας, εξηγείται από τον αυξημένο σχηματισμό του λευκού στρώματος πάγου στην Ανταρκτική, το οποίο απορροφά περισσότερες ακτίνες του ήλιου. Αυτό επιδεινώνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

    Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται επίσης και στην Αρκτική, όπου η έκταση των πάγων έχει φθάσει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν. Μέχρι τον Αύγουστο του 2016, η μέγιστη ετήσια έκταση των πάγων της Ανταρκτικής συρρικνωνόταν με ανησυχητικό ρυθμό.

    Η εξέλιξη αυτή στους πόλους του πλανήτη έχει σημαντικές συνέπειες για τους κλιματικούς παράγοντες και απαιτεί την προσοχή μας και δράση για την αντιμετώπισή τους.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα